6 temeri legate de dentist si cum le putem depasi

Sambata, 30 Iunie 2018, ora 08:25
5666 citiri
6 temeri legate de dentist si cum le putem depasi
Foto: Doctor Mihaela Dan

Din pacate, teama de a merge la medicul dentist nu este un fenomen rar intalnit, iar in unele cazuri grave se poate ajunge pana la evitarea totala a tratamentului dentar.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, a explicat pentru Ziare.com care sunt cele mai comune temeri ale oamenilor cu privire la stomatolog si cum pot fi ele depasite.

1. Teama de durere

Uneori experientele negative personale legate de dentist, alteori numai mitul ca la dentist doare ne pot tine departe de cabinetul dentar. Realitatea este ca stomatologia de astazi se face cu anestezie, astfel ca nici macar intepatura acului nu va fi simtita, deoarece locul intepaturii este anesteziat cu spray sau gel pentru copii. Durerea pe care o simtim acasa cand problemele netratate se agraveaza dureaza mult mai mult si este mult mai intensa decat orice disconfort ar putea aparea pe scaunul stomatologic.

2. Teama de costuri ridicate

Unele tratamente stomatologice pot cere un efort financiar, insa neglijarea tratarii problemelor dentare va duce la complicatii care vor fi si mai costisitoare. Atitudinea cea mai potrivita pentru a reduce cheltuielile este prevenirea aparitiei problemelor orale sau identificarea si tratarea lor in stadii incipente - iar acest lucru nu se poate realiza fara vizite regulate la dentist.

3. Teama de a fi criticat

De multe ori, din oboseala sau graba, nu respectam intocmai rutina de ingrijire dentara zilnica. Desi ne asumam macar partial responsabilitatea pentru problemele care au aparut de la ultima vizita la dentist, nimanui nu-i place sa auda ca ar fi putut face mai mult pentru sanatatea lui. Insa, daca va alegeti stomatologul potrivit, acesta va sti sa va arate cu tact ce ati putea imbunatati astfel incat sa nu va simtiti vinovati sau criticati.

4. Teama de a descoperi mai multe probleme decat ne asteptam

Aceasta este o teama justificata pe care o avem atunci cand mergem la medici, indiferent de specializare. Insa daca ignoram problemele pe care le avem, ele nu vor disparea de la sine! Asadar, curaj sa infruntam realitatea, care s-ar putea dovedi mai putin grava decat ne imaginam.

5. Teama de zgomotul frezei si mirosul de stomatologie

Mirosul caracteristic de eugenol a disparut din cabinetele dentare deoarece acum se folosesc substante moderne, fara miros. Legat de zgomotul frezei, trebuie doar sa va setati mental ca nu este asociat cu durerea, deoarece freza este folosita fara anestezie.

6. Lipsa controlului

Multi oameni dezvolta teama de anumite situatii in care simt ca nu au control - cum ar fi zborul cu avionul. Cand se afla in scaunul medicului stomatolog si trebuie sa ramana nemiscati, acestia se simt ingrijorati pentru ca nu vad ce se intampla si nici nu pot prezice daca vor simti vreo durere, situatie care poate declansa anxietate. Este foarte important sa gasim un medic dentist in care sa avem incredere si in fata caruia sa nu ne simtim jenati sa recunoastem lucrurile care ne framanta. In fapt, daca medicul va cunoaste lucrurile care ne ingrijoreaza va sti cum sa ne ajute sa ne depasim temerile.

Din fericire, majoritatea medicilor stomatologi inteleg temerile si ingrijorarile pacientilor si reusesc cu rabdare si blandete sa ii faca sa se simta in largul lor.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Temeri legate de dentist, #temeri stomatolog, #temeri dentist , #dinti