Care sunt avantajele si dezavantajele aparatelor dentare invizibile

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 20:35
11625 citiri
Care sunt avantajele si dezavantajele aparatelor dentare invizibile
Foto: Mihaela Dan

Cresterea exigentelor estetice ale pacientilor a dus la aparitia unei metode noi de tratament: aparatul dentar invizibil, reprezentat de o serie de gutiere transparente care au rolul de a indrepta din aproape in aproape dintii.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, explica pentru Ziare.com in ce consta acest tratament, cu ce este diferit de cele clasice si care sunt cazurile in care aduce rezultatul mult dorit: un zambet perfect.

Citeste si De ce sa alegi implantul dentar - avantaje pentru sanatate si felul cum arati

In ce consta acest tratament

Dupa consultatia initiala, realizarea setului de fotografii si radiografii, amprentarea arcadelor pentru realizarea modelelor de studiu, toate acestea sunt introduse intr-un soft (program medical specializat, pe calculator).

Primul pas este reprezentat de simularea video a etapelor de deplasare a dintilor si de prezentare a rezultatului final estimat. Daca pacientul si medicul sunt multumiti de rezultatul previzionat, se trece la realizarea unor seturi de gutiere transparente in numar diferit de la pacient la pacient, in functie de dificultatea cazului.

Fiecare set de gutiere (alignere) se poarta timp de doua saptamani, cate 22 ore pe zi (se scot doar la masa si pentru spalarea lor si a dintilor), dupa care se trece la urmatorul set de gutiere, timp de 6-12-24 luni sau, rareori, chiar mai mult.

Acestea vor produce deplasari treptate ale dintilor. Uneori este necesara slefuirea foarte discreta a dintilor, adaugarea unui material alb, de obturatie (plomba) pe suprafata exterioara, vizibila a dintelui sau purtarea unor elastice de la gutiera superioara la cea inferioara.

In cazuri rare, este necesara combinarea acestui tratament cu cel clasic, cu bracketuri (metalice, ceramice sau de safir).

Care sunt avantajele alignerelor

Aparatul dentar invizibil elimina grija pentru evitarea alimentelor dure (asa cum se intampla in cazul aparatului dentar cu bracketuri), insa igiena foarte riguroasa dupa fiecare masa, inainte de reaplicarea gutierelor, este la fel de stricta pentru evitarea aparitiei cariilor.

De asemenea, timpul petrecut la cabinetul medicului ortodont este redus (vizitele sunt mai rare, la sase saptamani, si mai scurte), acomodarea este mai rapida decat in cazul bracketurilor, care pot produce, la unele persoane, in primele zile mici leziuni la nivelul buzelor sau obrajilor.

Care sunt limitarile acestui tip de tratament ortodontic invizibil

Cu acest tip de tratament se pot rezolva probleme ortodontice de dificultate mica sau medie, insa in cazurile dificile se poate observa doar o ameliorare a situatiei initiale.

De asemenea, costul mai ridicat decat al aparatului dentar fix il face mai putin accesibil, iar consecventa cu care trebuie purtate gutierele, cate 22 ore zilnic, este esentiala pentru atingerea rezultatului previzionat.

Vezi si Proteza dentara, punte dentara sau implant? Care este cea mai buna alegere

Indiferent de metoda de tratament aleasa impreuna cu medicul specialist ortodont, este important ca pacientul a constientizat importanta pentru sanatate si pentru aspectul fizic a unui zambet frumos si a unei ocluzii (muscaturi) corecte si ca a inceput drumul catre obtinerea acestora.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Aparatele dentare invizibile, #avantaje aparate dentare invizibile, #dezavantaje aparate dentare invizibile , #dinti
Comentarii