Ce este, de fapt, si de ce apare respiratia urat mirositoare

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 19:26
12383 citiri
Ce este, de fapt, si de ce apare respiratia urat mirositoare
Foto: Clinica Smilemed

Respiratia urat mirositoare (halena sau halitoza) apare, in principal, ca urmare a compusilor cu sulf eliberati de bacteriile din cavitatea bucala sau a disfunctiei glandelor salivare.

Aceasta poate fi cauzata de diversi factori precum: igiena orala precara, afectiuni dentare, alimentatia, stilul de viata nesanatos, afectiuni generale grave, explica pentru Ziare.com medicul Raluca Gabriela Carnu.

Consumul alimentelor cu miros puternic (ceapa, usturoi, anumite branzeturi si condimente), fumatul sau mestecatul tutunului determina halena. Exista si alimente, precum cafeaua care, desi nu au miros intepator, dupa ingerare pot produce respiratie urat mirositoare.

Iata si patru alimente care combat respiratia urat mirositoare

Dezvoltarea bacteriilor orale, care determina formarea placii dentare, constituie principala cauza a respiratiei urat mirositoare. Igiena orala precara duce la aceasta.

Afectiunile dentare care cauzeaza halena sunt: gingivita, parodontita sau boala parodontala (infectia structurilor de sustinere a dintiilor), cariile dentare, protezele necuratate.

Gura uscata poate provoca halena, deoarece saliva are un rol foarte important in pastrarea nivelului optim de bacterii si pH din gura. Cafeaua si bauturile alcoolice produc deshidratare si lasa in gura un sediment ce se depune pe suprafata dintilor, cauzand respitatie urat mirositoare.

Anumite afectiuni medicale cum ar fi sinuzita, bronsita, boala de reflux gastroesofagian, infectiile glandelor salivare pot determina, de asemenea, halena.

Halena poate fi si semnul unor boli grave care ameninta viata: obstructie intestinala, cetoacidoza diabetica, insuficienta hepatica, unele cancere. In aceste cazuri, sunt asociate si semne si simptome ale afectarii altor organe sau generale.

Daca mirosul neplacut al gurii persista mai mult de 24 de ore fara un motiv cunoscut, se recomanda o vizita la medicul stomatolog si efectuarea de investigatii suplimentare, pentru determinarea cauzei si tratament adecvat.

Dr Raluca Gabriela Carnu

Clinica Smilemed

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Ce este respiratia urat mirositoare, #respiratie urat mirositoare cauze , #dinti