Ce este terapia cu ozon si cum ajuta in tratamentul stomatologic

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 16:42
13294 citiri
Ce este terapia cu ozon si cum ajuta in tratamentul stomatologic
Foto: Mihaela Dan

Progresele in medicina, ca si in orice alt domeniu, aduc numeroase beneficii pacientilor, prin aparitia unor tehnici moderne de tratament.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, a vorbit pentru Ziare.com despre terapia cu ozon, una dintre procedurile moderne aplicate in stomatologie, cu rolul de a completa numeroase tehnici curente, asigurand o mai mare sansa de reusita a acestora si reducerea duratei unor tratamente.

Ce este terapia cu ozon?

Intalnita deocamdata in putine cabinete dentare, aceasta terapie consta in generarea unui gaz (ozonul) de catre un aparat, folosind oxigenul din atmosfera, si aplicarea acestuia prin intermediul unor tuburi de sticla la nivelul dintelui, gingiei, osului etc.

Procedura este b pentru pacient si este preferata datorita beneficiilor oxigenului activ rezultat in urma descompunerii ozonului:

- are un puternic efect antimicrobian (antibacterian, antifungic, antiviral) ;

- stimuleaza circulatia sangelui, sinteza proteinelor si raspunsul imunitar al organismului;

- are efect analgezic, detoxifiant;

- grabeste vindecarea dupa extractii dentare si alte proceduri etc.

Ozonul mai poate fi folosit si sub forma de apa ozonata sau ulei de masline ozonat.

Indicatiile acestei tehnici in stomatologie

Beneficiile terapeutice ale terapiei cu ozon, care rezulta din efectul puternic oxidativ al acestui gaz asupra bacteriilor, ciuperci, paraziti, virusi si a altor agenti patogeni, fac ca aceasta procedura sa fie folosita frecvent in completarea unor tehnici curente:

Tratament ajutator in parodontoza. Dupa chiuretajul pungilor parodontale, dezinfectarea acestora cu ozon stimuleza regenerarea tesuturilor si reduce sansele de recidiva a parodontozei.

Tratament de canal. Dupa curatarea canalelor radiculare, aplicarea ozonului previne aparitia infectiilor la varful radacinii printr-o sterilizare mai buna a acestora (gazul patrunde mai usor in orice mic orificiu al canalului decat pastele sau solutiile cu antibiotice).

Accelereaza vindecarea dupa interventii chirurgicale: extractii dentare, rezectii aplicale, aplicarea de implanturi dentare etc.

Reduce riscul de periimplantita, principala cauza de pierdere (respingere) a unui implant dentar.

Reduce infectia si durerea in abcese dentare, afte, herpes etc. Interesant este faptul ca in jur de 25% dintre leziunile tratate cu ozon nu par sa se repete.

Reduce sensibilitatea dentara. Desi mecanismul exact prin care terapia cu ozon ajuta la diminuarea sensibilitatii dintilor nu este inca pe deplin inteles, pacientii raporteaza in mod frecvent scaderea sensibilitatii dintilor dupa tratament.

Permite remineralizarea smaltului dupa distrugerea bacteriilor, impiedicand agravarea cariei - in cazul cariilor incipiente, aflate la suprafata dintelui.

Contraindicatiile terapiei cu ozon

Terapia cu ozon nu este recomandata in caz de sarcina, hipertiroidism, anemie, miastenia gravis, boli cardiovasculare, infarct miocardic, intoxicatie cu alcool.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Ce este terapia cu ozon, #terapia cu ozon dinti, #terapie ozon stomatologie , #dinti