Ce proceduri stomatologice sunt decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate?

Duminica, 13 Mai 2018, ora 15:34
76344 citiri
Ce proceduri stomatologice sunt decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate?
Foto: Arhiva Pixabay

Daca doriti sa stiti ce proceduri stomatologice sunt decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate si cum puteti beneficia de aceste tratamente, vestile nu sunt prea bune.

In acest moment exista un numar redus de proceduri si tratamente dentare care sunt decontate (integral sau partial) de catre Casa de Asigurari, iar accesul la asemenea tratamente este si el destul de complicat.

Cine beneficiaza de servicii stomatologice decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate

In primul rand, copiii si tinerii cu varsta de pana la 18 ani. Aceasta categorie de pacienti beneficiaza de decontarea integrala a tratamentelor cuprinse in Pachetul de servicii medicale de baza pentru medicina dentara.

Pentru pacientii de peste 18 ani, nu toate procedurile sunt decontate integral. In general, tratamentele de urgenta sunt acoperite in proportie de 100%, in timp ce, celelalte tratamente sunt decontate doar in proportie de 60%.

Persoanele care beneficiaza de legi speciale (pacienti cu handicap grav, veterani de razboi etc.) au toate procedurile cuprinse in pachet decontate integral.

Ce fel de proceduri si tratamente stomatologice sunt decontate

Procedurile decontate de catre Casa de Asigurari alcatuiesc asa numitul "Pachet de servicii medicale de baza pentru medicina dentara" care este publicat in fiecare an pe site-ul oficial al Casei de Asigurari.

Din pacate, pachetul contine un numar extrem de redus de tratamente dentare, cele mai importante fiind tratamentele de urgenta si cele dedicate copiilor sub 18 ani.

Asadar, daca aveti o urgenta dentara, Casa de Asigurari va deconta 100% tratamentul, dar acesta se refera strict la indepartarea imediata a durerii si a celorlalte simptome acute (de exemplu, extractia dentara nu este considerata un tratament de urgenta).

Copiii pana la 18 ani sunt cei mai importanti beneficiari ai acestor servicii, avand decontate integral proceduri precum tratamentul cariilor simple, extractia dintilor temporari precum si anumite tratamente ortodontice.

Ce trebuie sa faceti pentru a putea beneficia de aceste servicii

Dupa cum am mentionat, nici accesul la aceste servicii nu este foarte simplu. Nu este suficient sa intrati intr-un cabinet stomatologic si sa solicitati unul din serviciile cuprinse in pachet.

Trebuie sa gasiti un cabinet care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Lista acestor cabinete este publicata in fiecare an de catre Casa de Asigurari. O puteti gasi si online in functie de judetul care va intereseaza.

Fiecare cabinet aflat in contract are un plafon lunar maximal decontat de catre Casa de Asigurari. Daca un cabinet a atins plafonul maximal, nu mai puteti beneficia de servicii gratuite in acea luna. De aceea, este bine sa discutati in prealabil acest aspect si sa va faceti programare din timp.

Concluzii

Anumite proceduri si tratamente stomatologice pot fi decontate integral de catre Casa de Asigurari. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, este bine sa consultati anual Pachetul de servicii medicale de baza pentru medicina dentara (pe care il puteti gasi si online) si sa gasiti un cabinet dentar aflat in contract cu Casa de Asigurari (atentie si la plafonul lunar maximal al fiecarui cabinet).

Pe de alta parte, exista asigurari private care pot deconta o suma mai mare si pot acoperi o gama mai mare de proceduri stomatologice, dar aceasta depinde de polita aleasa de fiecare persoana.

Dr. George Ghidrai

www.infodentis.com

Daca doriti mai multe detalii, puteti accesa acest link.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Proceduri stomatologice decontate de stat, #Proceduri stomatologice decontate , #dinti