Cele mai intalnite 5 intrebari despre implantul dentar

Sambata, 24 Februarie 2018, ora 20:28
13541 citiri
Cele mai intalnite 5 intrebari despre implantul dentar
Foto: LLL Dental

Stiati ca:

-Implantul dentar reda functionalitatea danturii;

-La nivel mondial, peste 3 milioane de oameni au beneficiat de tratamentul cu implant dentar, iar numarul acestor persoane creste cu jumatate de milion anual;

-70% dintre romani au cel putin un dinte lipsa, in timp ce 30% dintre acestia sunt complet edentati.

Pe cat de multe beneficii aduce implantul dentar, atat de natura medicala, cat mai ales emotionala si sociala, pe atat de multe intrebari graviteaza in jurul lui. Din pacate, multe dintre grijile pacientilor sunt mituri transmise "din vorba-n vorba", fara studii care sa le confirme si fara o baza medicala. Raspundem la 5 dintre cele mai intalnite intrebari din cabinetul stomatologic referitoare la implantul dentar.

1. Implantul dentar poate fi respins de catre organism. De ce sa risc?

Respingerea implantului dentar, in cazul pacientilor care nu au contraindicat acest tratament, este un fenomen real, dar rar. Literatura de specialitate mentioneaza procente de succes ce variaza in general intre 85% si 98% pentru implanturile dentare. Daca eliminam cauzele medicale care contraindica un implant sau altele asemanatoare precum sanatatea generala, infectii orale, erori tehnice (freze tocite care pot provoca incalzirea osului etc.) sau solicitari mecanice prea mari, procentul de respingere este aproape de 0%.

Corect din partea noastra, ca specialisti in implantologie, este sa spunem ca teoretic, literatura de specialitate mentioneaza si defineste "respingerea esentiala", care reprezinta respingerea implantului dentar de catre organismul pacientului fara sa se poata identifica o anumita cauza. Insa, practic, in clinica LLL Dental reusim integrarea cu succes pentru mai mult de 99% din implanturi. Pentru celelalte analizam, reanalizam si reluam procesul de la capat. Reusim sa obtinem, a doua oara, un implant perfect integrat. Transformam un esec intr-un "succes intarziat"!

Asadar, exista respingerea implantului de catre organism? Da! Dar se manifesta doar in asociere cu alte cauze si nu reprezinta o intoleranta esentiala a organismului la implant. Ea poate fi depasita, de cele mai multe ori, daca situatia este manageriata corect.

2. Am paradontoza. Pot sa optez pentru un implant dentar?

Pacientii care au pierdut dinti din cauza parodontozei reprezinta mai mult de jumatate din pacientii care apeleaza la implanturi dentare.

Parodontoza nu reprezinta o contraindicatie pentru implant, daca sunt indeplinite mai multe conditii. Printre acestea sunt:

- indepartarea dintilor cu pronostic defavorabil pe termen scurt si mediu

- tratarea bolii parodontale, eliminarea pungilor parodontale din toata cavitatea bucala, nu pe segmente

- instaurarea unul program profilactic si de monitorizare riguros

Toate aceste tratamente se refac periodic. Nefiind o contraindicatie, parodontoza este fara indoiala un factor de risc important, care combinat cu orice neglijenta in igiena orala poate duce la pierderea dintilor restanti, dar si a implanturilor.

3. Cat rezista un implant dentar? Exista o garantie care i se ofera pacientului?

Implantul dentar este procedura pentru inlocuirea dintilor pierduti cu cel mai mare succes si stabilitate in timp. La noi in clinica, dupa 5 ani, 98% din implanturi sunt fara probleme si functionale. La 10 ani sau mai mult, procentul este de peste 95%. In general, lucrarile dentare montate pe implanturi trebuie inlocuite dupa 10-15 ani, implanturile in sine, bine ingrijite, pot rezista "o viata". Garantiile pot ajunge la 5 ani, in functie de tipul de lucrare, si pot fi extinse, contra cost, cat vrea pacientul.

4. De ce sa aleg implant dentar si nu lucrare dentara?

Academia Americana de Implantologie Dentara a realizat o serie de studii care atesta ca implantul dentar reprezinta cea mai buna solutie de tratament care inlocuieste un dinte lipsa si care reda functionalitatea, dar si estetica danturii. Pierderea dintilor provoaca atat o serie de probleme de sanatate prin afectarea functiei masticatorii, dar si o estetica precara.

Fizionomia intregii fete este modificata de lipsa unui dinte, iar consecinte pot aparea si la nivelul stimei de sine, fiind cunoscut faptul ca oamenii cu o dantura cu probleme evita sa zambeasca si dezvolta un disconfort in socializarea cu ceilalti oameni.

Solutia pe care noi, specialistii LLLDental, o recomandam pentru edentatie (lipsa unui dinte) este implantul dentar, adica un surub din titan introdus direct in os, care tine locul radacinii dintelui inlocuit, reprezentand fundatia viitoarelor lucrari protetice.

Recomandam aceasta solutie ca o prima alternativa, intrucat se elimina astfel necesitatea tratarii dintilor invecinati care, pentru a sustine o punte, trebuie tratati si ei.

Desi, initial pretul implanturilor poate parea mare, ele sunt avantajoase financiar, reprezentand o investitie rentabila pe termen lung.

5. Implantul dentar doare?

Nu mai rau decat o extractie dentara. Dupa operatii, pacientii spun ca se asteptau sa fie mult mai greu si sunt surprinsi ca a fost intr-adevar fara durere! Au fost si cateva exceptii. Important este ca la sfarsitul tratamentului toti spun ca a meritat, ca li s-a schimbat viata, ca pot manca, musca, mesteca, vorbi mult mai bine.

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Intrebari despre implantul dentar, #Implantul dentar , #dinti