Aftele bucale: De ce apar si ce boli pot trada - Cum se trateaza in 90 de secunde

Sambata, 12 August 2017, ora 20:34
266776 citiri
Aftele bucale: De ce apar si ce boli pot trada - Cum se trateaza in 90 de secunde
Foto: Arhiva Pixabay

Aftele sunt atat de neplacute, incat au fost introduse si in registrul de vorbe de duh ale poporului roman. "Puschea pe limba!" - i se spune cuiva care prevesteste ceva nedorit, pentru ca lucrurile rele sa nu se indeplineasca. Adica i se ureaza sa-i apara o dureroasa si enervanta afta, care sa "anuleze" neplacuta profetie.

Aftele (sau stomatita aftoasa, asa cum este ea cunoscuta in literatura de specialitate) reprezinta, in sine, o problema cu impact minor la nivelul sanatatii, insa pot fi un indiciu pentru alte suferinte, mai grave, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu, din partea LLL Dental.

Simpla existenta a unei afte este foarte neplacuta, pentru ca durerea asociata acesteia poate dura cateva zile, iar vindecarea poate veni abia peste 2 saptamani.

Aftele apar pe interiorul buzelor, obrajilor, pe limba sau pe palatul moale al cavitatii bucale. Arata ca o mica ulceratie, fiind incadrate intr-un cerc de culoare rosie.

Iata cateva aspecte mai putin cunoscute legate de aparitia unei afte:

- Nu sunt contagioase. Sunt, adesea, confundate cu herpesul (mai ales atunci cand apar pe interiorul buzelor), insa, spre deosebire de acesta, nu sunt provocate de un virus.

Cauzele aparitiei aftelor sunt, de fapt, necunoscute, dar printre factorii favorizanti se numara: imunitatea scazuta, ranile provocate in interiorul cavitatii bucale de lucrari sau aparate dentare cu margini ascutite sau de muscatul limbii, al obrazului, alimentatia favorizanta (citricele, capsunele, cafeaua, ciocolata, nucile, branzeturile, ouale, alimentele picante), carentele de vitamina B-12, zinc, acid folic sau fier, stresul, schimbarile hormonale de la menstruatie.

- Apar tot mai rar spre maturitate. Aftele sunt mai frecvente la adolescenti si tineri, iar dupa varsta de 40 de ani apar tot mai rar.

Statisticile au aratat ca femeile sunt mai des afectate de afte decat barbatii.

- Pot ajuta la detectarea unor boli (mai) grave, precum: boala celiaca (produsa de intoleranta la gluten), boala Crohn, boala Behcet (boala inflamatorie rara, care produce aparitia de ulceratii in tot corpul), boli autoimune sau chiar SIDA. Astfel, aftele chiar ne pot salva viata prin indentificarea acestor afectiuni.

- Se vindeca singure, fara cicatrice.

Ce putem face pentru preventia aparitiei aftelor bucale sau, macar, pentru a scadea frecventa aparitiei lor?

Sa pastram o igiena orala foarte buna, sa stam departe de alimentele iritante, sa ne hranim bine si sa ne luam vitaminele pentru o stare de sanatate buna si un sistem imunitar functional.

In plus, trebuie sa mancam si sa ne spalam pe dinti mai cu atentie, pentru a evita accidentele, sa evitam fumatul si excesul de alcool, alimentele si bauturile foarte reci sau fierbinti.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dieta care iti ajuta dintii - Ceaiul negru e bun sau nu?

Iar daca au aparut, putem alina disconfortul cu ajutorul unguentelor topice si calmantelor eliberate fara reteta, in paralel cu folosirea unei ape de gura antimicrobiene pentru reducerea iritatiei.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?

Tratament cu laser

Recidivele pot fi frecvente la anumite grupe de varsta, astfel incat un tratament de vindecare rapida a aftelor nu poate fi decat binevenit. Este vorba de tratamentul cu laser care, in afara de faptul ca actioneaza imediat, reduce si durerea prin influentarea functionarii biologice a diferitelor celule, oprind evolutia ulceratiei. Astfel, leziunea se retrage si locul se vindeca, in paralel cu desensibilizarea terminatiilor nervoase, ceea ce are ca efect atenuarea simptomelor.

Este un tratament de numai 90 de secunde si se poate repeta in functie de stadiul leziunii. In plus, totul se face fara a fi nevoie de anestezie!

Dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Ce boli tradeaza aftele bucale, #afte bucale tratament, #afte bucale cauze aparitie, #afte bucale laser , #dinti