Cand pot merge la stomatolog si ce interventii pot face femeile insarcinate

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 18:34
8436 citiri
Cand pot merge la stomatolog si ce interventii pot face femeile insarcinate
Foto: Smile Med

Pentru a evita neplacerile unui tratament stomatologic in perioada sarcinii, se recomanda ca inainte de conceperea unui copil, femeile sa-si rezolve toate problemele de acest gen.

Daca totusi au probleme dentare chiar in sarcina, iata cand pot viitoarele mame sa mearga la stomatolog.

In primul trimestru nu trebuie sa se administreze medicamente si sa se evite radiografiile.

Daca este nevoie de anestezii, acestea se vor realiza cu multa grija, deoarece in aceasta perioada are loc organogeneza (formarea organelor) copilului ce poate fi afectata de orice stimul exterior.

Problematic este si ultimul trimestru de sarcina, pentru ca orice stres suferit de mama poate provoca nasterea prematura.

In aceste conditii, cea mai buna si sigura perioada pentru efectuarea tratamentului stomatologic este trimestrul al II-lea.

Ce trebuie sa stie femeile insarcinate:

Trebuie sa evite pe cat posibil radioagrafiile dentare, insa exista si medici care nu exclud examenul radiologic: dozele de radiatie mai mici de 5-10 rad nu au efect teratogen (nu au efect negativ asupra fatului), dar nu in primul trimestru de sarcina!

Doar in caz de urgenta se pot face radiografii, iar abdomenul mamei trebuie protejat. Acoperita trebuie sa fie si glanda tiroida.

Este interisa orice medicatie care, dupa traversarea barierei placentare, ar putea avea efect toxic asupra fatului - in acest sens colaborarea cu medicul ginecolog este obligatorie.

Este bine sa evite extractiile dentare pana dupa sarcina si, in general, orice tratament chirurgical. Dar daca acestea trebuie facute neaparat, este bine sa se realizeze intre luna a patra si a saptea de sarcina.

Anesteziile dentare nu se realizeaza cu anestezice care contin adrenalina, pentru ca pot provoca contractii ce pot dauna copilului. De asemenea, adrenalina poate cauza un avort sau nastere spontana. Lidocaina sau mepivacaina se pot utiliza cu riscuri minime.

Cele mai frecvente probleme care apar in timpul sarcinii sunt:

1. Caria dentara - la gravide s-a constatat o carioactivitate crescuta, acestea avand o evolutia mai rapida spre complicatiile pulpare.

2. Sensibilitatea dentinara - o afectiune caracterizata prin dureri intense activate de anumiti stimuli (cald, rece, dulce, acru).

3. Gingivita de sarcina, o afectiune foarte frecventa, care apare la aproximativ 50% dintre gravide si se manifesta prin:

- gingia este marita de volum, neteda si se poate desprinde de pe dinte;

- gingivita de sarcina se manifesta mai ales la nivelul papilelor interdentare, dar poate afecta si alte portiuni ale gingiei;

- culoarea variaza de la rosu viu pana la rosu-violaceu, frecvent gingia fiind acoperita de colectii purulente;

- sangerare abundenta la cele mai mici atingeri;

- mobilitatea dentara este iarasi un semn specific gingivitei de sarcina.

Semnele clinice ale gingivitei de sarcina se accentueaza din luna a doua sau a treia, devenind destul de pronuntate in luna a opta si incep sa se diminueze abia in luna a noua.

De retinut ca administrarea de antibiotice in timpul sarcinii se face cu o atentie deosebita si in colaborare cu medicul ginecolog si pediatru! Astfel, streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina nu sunt deloc indicate. Si femeile care alapteaza trebuie sa aiba grija la administrarea antibioticelor.

Citeste si Cum cureti dintii bebelusilor si cum procedezi cu cei permanenti

De retinut:

- Medicul stomatolog trebuie informat imediat ce apare o sarcina:

- Alimentatia trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata;

- Igiena dentara este foarte importanta. Asa ca si femeile insarcinate trebuie sa se spele de doua ori pe dinti si sa foloseasca zilnic ata dentara;

- Sunt necesare vizitele regulate la stomatolog pentru detartraj si periaj, dar si pentru evaluarea statusului dentar. Trebuie retinut ca nu trebuie sa se mearga la dentist dimineata, caci atunci starile de greata sunt mai frecvente;

- In timpul vizitei la stomatolog este recomandabil sa se asculte muzica si sa se foloseasca perne pentru un confort sporit.

- Sedintele de la stomatolog trebuie sa fie scurte.

Doctor Raluca Carnu

www.smilemed.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Femeile insarcinate si tratamentul stomatologic, #femei gravide stomatolog , #dinti
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Doamna Smile Med,articolul este inutil. Femeile nu pot fi insacinate