Ce e bine sa facem zilnic ca sa avem o dantura sanatoasa

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 09:18
19592 citiri
Ce e bine sa facem zilnic ca sa avem o dantura sanatoasa
Foto: Mihaela Dan

Pastrarea unei igiene dentare si gingivale bune influenteaza starea de sanatate a intregului organism, fiind dovedit faptul ca infectiile orale, in special bacteriile si toxinele lor din pungile parodontale si de la nivelul cariilor extinse, produc afectiuni cardiace, articulare, nastere prematura, greutate scazuta la nastere etc.

Prevenirea aparitiei acestor probleme sta in puterea fiecaruia dintre noi, adoptarea unei rutine de ingrijire dentara fiind un pas important spre a ne mentine sanatosi si cu un zambet atractiv.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, explica pentru Ziare.com care sunt obiceiurile zilnice prin care ne putem atinge acest obiectiv.

1. Spalarea dintilor la trezire

Bacteriile se dezvolta cel mai bine la intuneric, umezeala si caldura, conditii care se regasesc din plin noaptea in gura. De aceea, primul lucru recomandat sa il facem dimineata este spalarea dintilor si curatarea limbii, pentru indepartarea bacteriilor care s-au inmultit pe timpul noptii.

2. Spalarea dintilor dupa micul dejun

Indiferent cat de copios sau frugal ar fi micul dejun, imediat dupa consumarea lui este indicat sa ne periem dintii si sa ne abtinem sa mai mancam (rontaim) ceva pana la pranz.

O vorba inteleapta din popor spune "bob cu bob se umpe sacul", ceea ce se traduce aici astfel: cele 3-6 ore pana la urmatoarea masa, in care dintii sunt curati, reprezinta 12-20% din durata unei zile, ceea ce reduce cu tot atat riscul de carie, prelungind viata dintilor nostri si amanand cu cativa ani momentul in care unii dintre noi vom ajunge la proteza.

3. Evitarea snacks-urilor si bauturilor acidulate

Consumarea acestora pe parcursul zilei asigura un mediu acid si o sursa constanta de hrana pentru bacterii, care prin toxinele lor si prin acizii produsi vor determina inflamatia gingivala si vor scoate calciul din dinti, producand cariile. Inlocuiti-le cu fructe, legume si apa din belsug.

4. Igienizarea de seara

Oricat de obositi am fi dupa o zi grea, rutina de seara trebuie sa cuprinda obligatoriu periajul dentar, folosirea atei dentare (deoarece 30% din suprafetele dentare se afla intre dinti, iar periuta nu le poate curata). Dusul bucal ajuta foarte mult la curatirea dintilor, insa nu inlocuieste periajul dentar. Jetul de apa proiectat de el nu trebuie indreptat spre santul dintre gingie si dinte, deoarece o poate indeparta treptat de suprafata dentara, ci trebuie sa preseze gingia pe dinte, realizand in acelasi timp si un masaj gingival.

Dupa igienizarea de seara nu avem voie sa consumam decat apa (niciodata lapte, mar etc).

Citeste si Bauturile reci dauneaza dintilor. Cum procedezi?

5. Schimbarea stilului de viata

Fumatul, pe langa faptul ca ingalbeneste dintii, favorizeaza aparitia si agravarea parodontozei si chiar, mai rar, produce cancer la nivelul cavitatii orale.

Afectiunile generale se manifesta de multe ori si la nivelul gurii, iar unele medicamente (peste 300) au ca efect secundar scaderea cantitatii de saliva, ceea ce favorizeaza aparitia cariilor (saliva are un rol protector). Asadar renuntarea la fumat si ingrijirea starii generale de sanatate se reflecta si in sanatatea dintilor si a gingiilor.

6. Alegerea instrumentelor potrivite de ingrijire

Un intreg arsenal de instrumente de ingrijire dentara este disponibil in farmacii pentru a ne ajuta la curatarea cat mai buna a dintilor la domiciliu: periute de dinti obisnuite sau mecanice, aparate de curatare interdentara, ata dentara cu ceara sau fara ceara, irigatoare orale si apa de gura.

Medicul stomatolog va recomanda instrumentele cele mai potrivite pentru a fi incluse in rutina zilnica de curatare a dintilor.

Nu in ultimul rand, nu uitati sa va programati periodic la un control stomatologic si o igienizare profesionala, pentru a putea descoperi si trata in faza incipienta orice probleme dentare si a va mentine zambetul frumos si sanatos.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Obiceiuri zilnice pentru o dantura sanatoasa, #sfaturi dantura sanatoasa , #dinti
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Si nu uitati cel mai important sfat: ramineti tineri.