Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Aparatul dentar la adolescenti si tineri - moda sau necesitate?

Luni, 27 Iulie 2015, ora 09:20
4206 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Aparatul dentar la adolescenti si tineri - moda sau necesitate?
Foto: Medical PR

Motivatia pentru purtarea unui aparat dentar si obtinerea unui zambet perfect este diferita in functie de pacient. La varsta delicata a adolescentei, preocuparea pentru propria imagine si nevoia de integrare sociala este foarte mare.

Adolescentul vrea poze frumoase pe Facebook, vrea sa fie acceptat in grupul de prieteni si doreste un aspect de invidiat. Tinerii doresc sa aiba mai multe sanse la interviul pentru un job si in viata personala, insa sunt interesati si de sanatatea dentara, multi dintre ei fiind deja informati ca problemele ortodontice netratate duc la parodontoza si alte complicatii.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Laserul nu doar albeste dintii - ce mai poti trata

Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre copii si tineri, explica pentru Ziare.com Dr. Mihaela Dan. Aparatele dentare fixe sunt din ce in ce mai estetice, bracketurile ceramice si cele de safir aproape invizibile facandu-le foarte usor de acceptat de catre pacienti. Aparatele dentare fixe cu bracketuri metalice si elastice colorate sunt si ele foarte apreciate de adolescenti.

De asemenea, exista si aparate linguale (fixate pe interiorul dintilor) sau tratamentul cu o serie de gutiere transparente, insa acestea sunt indicate in putine cazuri si sunt mai costisitoare.

Durata tratamentului ortodontic depinde de gravitatea cazului, de varsta pacientului etc. si este, in medie, de 1,5-2 ani. Pentru inghesuiri dentare minore, tratamentul ortodontic dureaza cateva luni, in timp ce pentru anomalii dento-maxilare grave durata poate depasi doi ani.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: 5 trucuri pentru o dantura frumoasa

Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de pana la cinci zile, in care poate sa apara un usor disconfort pana la durere la nivelul dintilor, deoarece nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Acest disconfort se resimte doar dupa aplicarea aparatului, nu si la fiecare activare lunara si poate fi inlaturat prin administrarea de antialgice.

De asemenea, o parte dintre pacienti pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor si buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar acestea dispar in cateva zile, pe masura ce persoana respectiva se obisnuieste cu aparatul dentar. O solutie pentru evitarea acestor leziuni o reprezinta aplicarea de ceara speciala, timp de cateva zile, la nivelul bracketurilor care deranjeaza.

Pe toata durata tratamentului pacientul trebuie sa evite consumarea alimentelor dure sau lipicioase pentru a nu dezlipi bracketurile si trebuie sa aiba o igiena dentara foarte buna.

Cea mai frecventa situatie este aceea in care dintii sunt inghesuiti si trebuie indreptati atat din motive estetice, cat si din motive de sanatate. Dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj corect, ceea ce duce in timp la aparitia cariei, a complicatiilor acesteia (necroza, gangrena dentara), urmate uneori de extractii si realizarea unor lucrari dentare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cele mai frecvente afectiuni dentare la copii

Fortele masticatorii anormale transmise asupra dintilor inghesuiti conduc in timp la parodontoza, tocirea dintilor, probleme musculare si articulare.

Toate acestea, precum si dorinta de a obtine un zambet perfect, care este cartea de vizita a oricarei persoane si un accesoriu minunat, determina din ce in ce mai multi adolescenti si tineri sa apeleze la medicul specialist ortodont.

Schimba-ti zambetul, schimba-ti viata!

Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul Orto-Implant Expert

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Aparatul dentar la adolescenti si tineri, #aparat dentar adolescenti, #aparat dentar stomatolog , #dinti