Cum putem sa prevenim acumularea tartrului dentar?

Duminica, 04 Martie 2018, ora 15:35
10117 citiri
Cum putem sa prevenim acumularea tartrului dentar?
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa fiecare masa, placa dentara se depune pe suprafata dintilor, gingiei sau a lucrarilor dentare.

Placa dentara este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

Asadar, tartrul dentar este doar o forma calcificata a placii dentare. Acesta are un efect la fel de nociv asupra sanatatii orale ca si placa dentara, fiind responsabil de aparitia cariilor dentare si, mai ales, a bolii gingivale si parodontale (paradontoza). Mai rau, din cauza consistentei dure, este mult mai greu de indepartat de pe suprafata dintilor decat placa dentara.

Revenind la intrebarea din titlu, ce putem face pentru a preveni depunerea si acumularea tartrului?

1. Practicati o igiena orala corecta si regulata

Chiar daca in ultimul timp au aparut o multime de paste si ape de gura care pretind ca opresc sau incetinesc depunerea tartrului, cea mai sigura si la indemana metoda de a preveni acest proces este practicarea unei igiene orale riguroase.

O igiena orala corecta presupune perierea dintilor de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare, la care se poate adauga si clatirea cu ape de gura. Principalul obiectiv este indepartarea placii dentare inainte ca aceasta sa apuce sa se transforme in tartru dentar.

2. Controale stomatologice periodice

Odata ce tartrul s-a format si depus pe suprafata dintilor, este imposibil de indepartat prin simplu periaj. Tartrul dentar se poate indeparta doar la cabinetul stomatologic printr-un procedeu numit detartraj.

Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Folosind aparatele moderne de azi, acesta este complet nedureros.

Este indicat ca frecventa controalelor periodice sa fie de 2 ori pe an, iar daca aveti o predispozitie genetica de acumulare in exces a placii dentare, chiar mai des. In timpul controalelor periodice, medicul stomatolog va efectua un detartraj urmat de un periaj profesional (realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice) in urma carora veti avea o senzatie placuta de "dinti netezi si curati".

3. Renuntati la fumat

Este important de notat ca fumatul poate schimba componenta placii dentare, crescand numarul de bacterii care sunt mai agresive.

Mai mult, fumatorii vor acumula o cantitate crescuta de placa dentara si tartru si, din acest motiv, sunt mai vulnerabili la aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale.

Daca sunteti fumator, cea mai eficienta metoda ar fi sa renuntati definitiv la fumat sau, in cel mai rau caz, sa reduceti numarul de tigari consumate in fiecare zi.

Una din cele mai importante consecinte ale acumularii tartrului dentar este aparitia paradontozei. Daca doriti sa aflati mai multe amanunte despre aceasta boala grava, cititi acest articol.

Dr. George Ghidrai

www.infodentis.com

Daca doriti mai multe detalii, puteti accesa acest link.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cum previi tartrul dentar, #prevenire tartrul dentar, #sfaturi prevenire tartrul dentar , #dinti