Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Metode corecte pentru a obisnui copilul cu igiena dentara

Vineri, 01 Iunie 2018, ora 22:50
6000 citiri
Metode corecte pentru a obisnui copilul cu igiena dentara
Foto: LLL Dental

Joaca si distractia reprezinta un aspect important din viata tuturor copiilor si este esential ca pentru a-i obisnui pe cei mici cu igiena dentara sa le integram cumva in rutina. Exista cateva sfaturi benefice in acest sens, precum si metode la care nu este indicat sa apelati sub nicio forma.

Metode corecte pentru a obisnui copilul cu igiena dentara

Spalati-va pe dinti impreuna. O modalitate de a implica un copil in igiena dentara este de a-i oferi propriul exemplu. Copiii vor imita ceea ce vad la parinti, asadar aratati-le o tehnica corecta de periaj dentar, inclusiv al limbii, iar la final apelati la ata dentara sau oferiti-le o mana de ajutor daca nu au varsta necesara. Pentru a face rutina si mai interesanta, puteti sa compuneti un cantec special pentru aceste momente sau cantati unul deja cunoscut si apreciat de copil.

Pentru a mentine interesul viu pentru spalatul pe dinti, cumparati o periuta speciala si atractiva. Tineti cont de gusturile copilului si cand o inlocuiti pe cea veche optati pentru una cu personajul preferat de desene animate sau pentru una viu colorata. In acest mod spalatul pe dinti nu devine doar o activitate utila, ci si una distractiva.

Un alt obiect de ajutor si in acelasi timp distractiv este o clepsidra. Aceasta va va ajuta sa cronometrati timpul petrecut pentru a spala dintii. Asociatia Americana Dentara recomanda un interval de 2 minute, de 2 ori pe zi. Lasati copilului alegerea clepsidrei.

Pasta de dinti speciala. Poate nu va imaginati ca si acest accesoriu poate deveni atractiv in ochii unui copil. Exista in acest sens diverse tipuri de pasta de dinti fie in ambalaje interesante si frumos colorate, fie in arome inedite si diferite de gustul mentolat binecunoscut. Verificati de fiecare data ca pasta de dinti sa fie adecvata varstei, respectiv sa contina un nivel corespunzator de fluor (pentru copiii de varsta mica exista paste de dinti cu un continut redus de fluor care pot fi inghitite).

Puteti incuraja obiceiurile dentare corecte cu ajutorul unor carti sau chiar desene animate in care sunt prezentate acestea, prin imagini, respectiv animatii interesante. Cautati unele adecvate varstei si nivelului de intelegere al copilului dumneavoastra.

Abtibilduri drept recompensa. Puteti dezvolta un sistem de recompensare zilnic, sub forma unui tabel unde puteti lipi de fiecare data cand cel mic sau cea mica se spala pe dinti diverse abtibilduri.

Vizita distractiva la medicul dentist. Majoritatea cabinetelor stomatologice destinate copiilor organizeaza vizite surpriza in care copilul este familiarizat cu procedurile, precum si cu medicul si cabinetul in sine, iar la final primeste o diploma. In acest fel cel mic poate adresa intrebari si poate dezvolta o relatie de prietenie cu medicul.

Metode incorecte pentru a obisnui copilul cu igiena dentara

Nu amenintati niciodata, sub nicio forma, copilul cu o vizita la medicul stomatolog. Va percepe in acest fel ca trebuie sa se teama de dentist si ca acesta ii va face rau.

Nu amenintati copilul cu injectia, acesta va refuza sa mearga la orice fel de medic.

Nu oferiti copilului posibilitatea de a se spala pe dinti doar atunci cand doreste.

Igiena dentara trebuie realizata zilnic si constant, devenind o rutina placuta.

In continuarea punctului anterior, nu certati copilul atunci cand omite sa se spele pe dinti. Se poate intampla sa existe zile cand din neatentie sau oboseala sa ii scape din vedere. Nu il certati nici daca nu reuseste sa se spele corect pe dinti, ci interveniti si ajutati-l sa deprinda tehnica corecta.

Odata ce copilul dobandeste varsta si deprinderea necesara, nu continuati sa il spalati dumneavoastra pe dinti. Este indicat doar sa il verificati daca s-a spalat corect.

Dr Manuela Lupascu

LLL Dental

.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Obisnuieste copilul cu igiena dentara, #copii igiena dentara , #dinti