Obiceiurile zilnice care iti deterioreaza dantura fara sa stii

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 08:39
12272 citiri
Obiceiurile zilnice care iti deterioreaza dantura fara sa stii
Foto: Mihaela Dan

Natura a facut din smaltul dentar cel mai dur tesut din organism si cel mai rezistent, deoarece are un rol esential in supravietuire: hranirea si, uneori, in timpuri stravechi, apararea.

Pentru a pastra dintii pana la batranete, fara a fi nevoie de inlocuirea lor, doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, recomanda cititorilor Ziare.com sa evite anumite obiceiuri daunatoare, care le pot scurta viata.

Vezi si ce e bine sa facem zilnic ca sa avem o dantura sanatoasa

1. Folosirea dintilor pe post de instrument - desfacator de sticle, foarfeca de taiat ata sau de sfasiat diverse obiecte, toate acestea duc la tocirea dintilor sau chiar la fracturarea lor, a lucrarilor dentare sau a obturatiilor de la nivelul lor.

Solutie: Pastrati la indemana, acasa, la birou sau in timpul liber instrumente multifunctionale, care sunt mult mai eficiente sau rugati pe cineva sa va ajute sa indepliniti sarcina respectiva. Dar mai ales, imaginati-va ca sunteti un superstar al carui zambet valoreaza milioane de dolari!

2. Roaderea unghiilor - Pe langa faptul ca favorizeaza introducerea in gura a unor bacterii ce pot produce infectii, acest obicei pe baza de stres toceste dintii, produce latero deviatii mandibulare si presiuni musculare si articulare anormale.

Solutie: Aplicati pe unghii oja permanenta acrilica/unghii false (pentru femei) sau un lac special cu gust amar (pentru barbati) si incercati pe cat posibil sa reduceti stresul.

3. Perierea prea brutala a dintilor - Practicata in special de barbati si recunoscuta dupa aspectul "ciufulit" al periutei, poate produce in timp retractii gingivale si chiar uzura smaltului dentar. Acelasi efect il are si periuta hard, folosita cu presiune normala.

Solutie: Folositi periuta de dinti electrica cu senzor de presiune care sa va ajute sa dozati forta cu care apasati.

4. Fumatul - Mai mult o dependenta psihologica decat una fizica, fumatul este o cauza majora a parodontozei, chiar si la varste tinere, dar si a decolorarii dintilor.

Solutie: Incercati sa gasiti o metoda de renuntare la fumat sau de reducere a numarului de tigari. Acupunctura poate fi un raspuns la aceasta problema.

Citeste si Bauturile reci dauneaza dintilor. Cum procedezi?

5. Bruxismul - Scrasnirea dintilor sau inclestarea lor, in special noaptea, este cauzata de stres si produce tocirea dintilor, suprasolicitarea parodontiului, musculaturii si articulatiei temporo-mandibulare.

Solutie: Purtarea unei gutiere de bruxism in fiecare noapte pentru protejarea dintilor si detensionarea musculaturii, precum si reducerea stresului prin meditatie, yoga, schimbarea modului de viata etc.

6. Muscarea buzei sau obrazului - Foarte daunatoare, traumatizarea constanta si continua a acestora, supune organismul unui efort foarte mare de vindecare, ce poate esua si produce leziuni cronice, supuse suprainfectarii cu bacterii si degenerarii celulare.

Solutie: Rugati pe cineva sa va filmeze sau sa va puna o oglinda in fata, pentru a va constientiza manifestarea ticurilor in momentele de stres. Priviti cu detasare persoana din imagine si faceti un exercitiu de autocontrol pentru eliminarea acestor ticuri daunatoare.

Chiar daca uneori fatetele sau dintii artificiali arata mai bine decat cei naturali, este indicat sa facem toate eforturile pentru a ne pastra dintii cat mai sanatosi pana la batranete, folosindu-i doar pentru scopul pentru care au fost creati: sa mestece si sa zambeasca incantator celor din jur.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Obiceiurile zilnice care dauneaza dintilor, #Obiceiurile zilnice daunatoare dinti , #dinti
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Scrisnitul dintilor cind ii vedem pe Dragnea si Tariceanu.