Periuta de dinti electrica - avantaje si dezavantaje

Sambata, 10 Februarie 2018, ora 09:00
14969 citiri
Periuta de dinti electrica - avantaje si dezavantaje
Foto: Doctor Mihaela Dan

Periajul dentar este o rutina zilnica de ingrjire dentara pe care o executam de multe ori in graba: dimineata, pentru ca suntem contra cronometru pentru a ajunge la serviciu, iar seara, pentru ca suntem obositi si ne dorim sa ajungem cat mai repede la culcare.

O modalitate de a sparge rutina si a imbunatati periajul dentar este trecerea la periuta de dinti electrica.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica pentru Ziare.com care sunt avantajele si dezavantajele acesteia.

1. Periuta electrica poate executa intr-un timp scurt mult mai multe miscari decat periuta manuala, iar aceste miscari sunt mai complexe (rotatie, oscilatie, pulsatie), reusind sa patrunda si sa curete mai multe suprafete dentare.

2. Miscarile pe care periuta le executa ajuta persoanele cu dificultati motorii (artrite, dizabilitati fizice) si copiii, care nu au o manualitate bine dezvoltata, sa isi curete dintii mult mai eficient decat cu periuta manuala, iar pentru purtatorii de aparat dentar acesta poate fi un avantaj. Unele persoane insa, nu se pot acomoda cu folosirea ei, preferand periuta manuala. Nu va ingrijorati: cu o tehnica corespunzatoare si periuta manuala poate curata foarte eficient dintii.

3. Unele persoane, in special barbatii, aplica o presiune foarte mare in timpul periajului dentar, semnul fiind ca periuta manuala are perii imprastiati ("ciufuliti"), iar consecintele negative fiind ca gingia se retrage, iar smaltul se toceste mai rapid. Unele periute electrice au un senzor de presiune care aprinde un led rosu de avertizare sau blocheaza temporar functionarea periutei pentru a evita aceste efecte negative.

4. Copiii sunt foarte greu de convins sa-si curete dintii constiincios, insa spre deosebire de banala periuta manuala, periuta electrica poate deveni un accesoriu atragator pentru generatia pasionata de la varste foarte mici de gadgeturi.

5. Timer-ul cu care sunt prevazute unele periute electrice ne ajuta sa evitam graba si sa respectam timpul corect de periaj (2 minute).

Dezavantajele periutei electrice fata de cea manuala:

1. Pretul - periuta electrica este mai scumpa decat cea manuala, costul fiind variabil in functie de firma producatoare si, mai ales, de complexitatea caracteristicilor tehnice. Capetele care trebuie schimbate periodic si ele mai costisitoare decat o periuta manuala noua.

2. Periuta electrica necesita incarcare la prize sau acumulatori si are dimensiuni mai mari decat cea manuala.

3. Varietate mai mica de forme si peri. Desi producatorii dezvolta acest produs continuu, periutele manuale ofera o diversitate mai mare de forme din care sa putem alege: peri moi, medii sau duri, cu componente de silicon, cu angulatii diferite ale perilor, cu maner flexibil sau rigid, scurt sau lung, cu curatator de limba etc.

Periuta electrica indeparteaza mai bine placa bacteriana, insa unele persoane nu se pot acomoda cu folosirea ei, preferand periuta manuala. Nu va ingrijorati: cu o tehnica corespunzatoare si aceasta poate curata foarte eficient dintii. Indiferent de preferinta fata de tipul de periuta, electrica sau manuala, aceastea nu pot curata eficient spatiul interdentar, asadar este absolut necesar sa folosim si ata dentara pentru prevenirea aparitiei cariilor si a inflamatiei gingivale.

Citeste si Sensibilitatea dintilor - de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Periuta de dinti electrica, #periuta dinti electriva avantaje, #periuta dinti electriva dezavantaje , #dinti