Principalele cauze care duc la scoaterea nervului dentar

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 10:19
11561 citiri
Principalele cauze care duc la scoaterea nervului dentar
Foto: Doctor Mihaela Dan

Numai gandul de a ajunge la scoaterea nervului dentar poate ingrijora chiar si pe cei mai curajosi dintre noi, desi tratamentul de canal este printre cele mai frecvente si lipsite de riscuri proceduri stomatologice.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care sunt cauzele care duc la scoaterea nervului si in ce consta aceasta procedura.

Pulpa dentara, care este cunoscuta de catre publicul larg drept nerv, este de fapt un manunchi format dintr-un nerv, o artera care aduce la dinte sange cu oxigen si substante hranitoare/reparatoare, o vena care duce sangele inapoi la inima si tesut conjunctiv. Acesta este motivul pentru care un dinte vital (al carui nerv este viu, iar vascularizatia este normala) este mult mai rezistent decat un dinte devital, care devine mai casant, mai putin rezistent la actiunea factorilor nocivi externi. De aceea, este de preferat sa ne pastram dintii sanatosi cat mai multa vreme.

Cele mai comune situatii in care nervul nu mai poate fi pastrat sunt urmatoarele:

Cariile

Cariile dentare netratate, care au evoluat pana la nerv, imbolnavindu-l (pulpita) reprezinta principala cauza care face necesara scoaterea nervului. Semnul principal in aceasta situatie este durerea care persista mai mult de 10 minute; alteori nervul moare lent, iar dintele isi schimba culoarea, apare abcesul dentar etc.

Traumatisme care ajung pana la nerv

O fractura dentara, care uneori poate merge pana la radacina si care ajunge in apropierea nervului sau chiar il descopera, reprezinta o alta cauza care duce frecvent la scoaterea nervului dentar.

Lucrarile dentare fixe (punti dentare)

Dintii vecini celui lipsa trebuie slefuiti suficient, incat pe acestia sa incapa o coroana formata dintr-un strat interior de metal si un strat exterior de ceramic. In felul acesta slefuirea duce la apropierea de nerv si, implicit, la necesitatea scoaterii acestuia.

Avem motive sa ne temem de procedura in sine? Raspunsul este clar: nu, totul se desfasoara fara durere.

Primul pas este efectuarea anesteziei, pentru ca pacientul sa nu simta durere, dupa care urmeaza scoaterea nervului cu ajutorul unor ace speciale. Curatarea si largirea canalelor este necesara apoi pentru realizarea unei obturatii (plombe) de canal corecte.

Realizarea obturatiei (plombei) coronare (refacerea conturului dintelui) va avea loc la cel putin 24 ore dupa obturatia de canal, pentru a permite celei din urma sa se intareasca.

Desi fiecare medic se va stradui sa pastreze cat mai multa vreme nervul, persoana de care salvarea acestuia depinde cel mai mult este pacientul insusi, iar masurile de preventie incep acasa, prin ingrijirea danturii cu perseverenta, zi de zi.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#De ce scoatem nervul dentar, #cauze scoatere nerv dentar , #dinti