Sensibilitatea dintilor - de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:19
3705 citiri
Sensibilitatea dintilor - de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii
Foto: Doctor Mihaela Dan

Anotimpul rece aduce cu sine magia sarbatorilor, zapada pe care o indragim inca din copilarie si sporturile specifice iernii, dar si frigul pe care unii dintre noi il toleram mai greu.

Hainele groase, fesul, fularul si manusile ne ajuta sa facem fata schimbarilor de temperatura, dar ce este de facut pentru a ne proteja si dintii?

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, a explicat pentru Ziare.com care sunt factorii care ne expun la aparitia sensibilitatii dentare in aceasta perioada a anului si cum ne putem feri de aceasta senzatie neplacuta.

Mesele imbelsugate. Mesele mai dese si bogate alaturi de familie si prieteni expun dintii contactului prelungit cu unele alimente mai putin benefice: multe dulciuri, muraturile traditionale ce insotesc friptura, bauturile acidulate, citricele, vinul si alte surse de acizi.

Recomandare: daca aceste alimente vor fi consumate doar la mesele pricipale, nu si intre mese, dupa care urmeaza spalarea pe dinti, acizii continuti sau produsi prin descompunerea acestora pot produce o sensibilitate temporara, insa nu vor avea timp sa demineralizeze dintii si sa produca si carii.

Alcoolul. Consumat pentru a sarbatori timpul petrecut cu cei dragi si trecerea dintre ani, alcoolul are efect deschidratant. Saliva are un rol protector, iar scaderea cantitatii ei va favoriza inmultirea bacteriilor, aparitia mirosului neplacut si favorizarea apritiei cariilor.

Recomandare: hidratarea intensa, o igiena mai riguroasa decat de obicei si folosirea pastelor de dinti desensibilizante ne vor proteja dintii in aceasta perioada delicata.

Tratamentul ortodontic. Purtatorii de aparat dentar fix cu bracketuri metalice experimenteaza o serie de senzatii speciale pe timpul iernii: la contactul cu aerul rece de afara, metalul, din cauza conductibilitatii termice, preia mai repede temperatura scazuta, iar buzele vor percepe senzatia de rece la contactul cu bracketurile. De asemenea, unele tipuri de sarme folosite pentru indreptarea dintilor sunt influentate de temperatura (devenind mai rigide sau mai maleabile), modificand presiunile asupra dintilor, nederanjante, in general.

Sensibilitatea dentara. Pentru persoanele care au sensibilitate dentinara o gura de aer rece in mijlocul naturii poate declansa un disconfort la contactul cu aerul rece, asa cum se intampla si la contactul cu alimentele si bauturile reci in toate anotimpurile. Frigul de afara nu produce probleme dentare, ci doar evidentiaza existenta unor probleme de care nu suntem constienti: carii dentare, uzura smaltului, fractura dentara, zone de radacina sau coroana cu dentina expusa: terminatiile dentare din aceasta vor simti acut orice modificare brusca de temperatura.

Recomandare: Deoarece perioada sarbatorilor medicii stomatologi sunt mai greu de gasit, pentru a evita ca bucuria sarbatorilor si vacanta sa ne fie tulburate de vreo durere dentara, este recomamndat ca inca de la inceputul iernii sa ne pregatim un cadou, facand o vizita la cabinetul stomatologic. Medicul dentist va trata cariile, problemele gingivale, fracturile dentare, sensibilitatea dentinara etc. Vom evita, in acest fel, agravarea acestor probleme in cele mai nepotrivite momente si vom avea un zambet frumos care sa straluceasca.

Citeste si alte temeri nejustificate referitoare la aparatul dentar

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Sensibilitatea dintilor iarna, #dinti sensibili iarna, #dinti sensibilitate iarna , #dinti