Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cele mai frecvente afectiuni dentare la copii

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 10:55
3187 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cele mai frecvente afectiuni dentare la copii
Foto: Medical Pr

De multe ori consideram ca nu trebuie sa ducem copiii la medicul dentist, fie pentru ca oricum dintii sunt de lapte si vor fi inlocuiti cu dantura permanenta, fie pentru a nu ii speria.

Cariile dentare, gingivitele, abcesele, molarii de sase ani, bruxismul, spatiile necorespunzatoare, suptul degetului intre dinti sunt cele mai intalnite probleme la copii.

Netratarea problemelor dentare de la varste fragede sta, de regula, la baza afectiunilor sau anomaliilor dento-maxilare de mai tarziu, explica pentru Ziare.com doctorul Gorea Oleg.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Laserul nu doar albeste dintii - ce mai poti trata

Caria dentara se regaseste la cei mici sub forma de ceea ce numim caria de biberon. De obicei, afecteaza incisivii superiori. Numele provine de la faptul ca micutul adoarme cu biberonul in gura sau petrece mult timp cu acesta. Lichidele indulcite, laptele cu zahar, sucurile etc. vor contribui la aparitia afectiunilor precoce, ducand la distrugerea partiala sau totala a dintilor.

Gingivita este caracterizata prin inflamarea gingiilor. Aceasta apare la cei mici din cauza unei igiene dentare neadecvate (cei mici nu respecta de cele mai multe ori tehnica de periaj corecta, in special daca nu sunt supravegheati de parinti) sau pe fondul unor boli infectioase.

Abcesul este cauzat fie de o carie foarte profunda care a atins nervul, fie de resturi ale dintilor de lapte ce provoaca o inflamatie pentru ca acestia se descompun in gingie. Acest tip de afectiune poate fi intalnita atat la dintii definitivi, cat si la cei de lapte.

Molarii de sase ani sunt unii dintre primii dinti definitivi ce erup in cavitatea bucala. Ei au o forma aparte - sunt mai mari decat dintii de lapte, prezinta multe santuri si fosete pe relieful ocluzal, au o culoare mai inchisa decat dintii de lapte si sunt cei mai expusi la carii, deoarece sunt mai greu de igienizat si pot trece neobservati, fiindca nu inlocuiesc un dinte care cade.

Bruxismul (scrasnirea dintilor) apare la copii din cauza noii senzatii de a avea dinti sau pe baza de stres. Copiii isi pot scrasni dintii atat ziua, cat si noaptea, iar perioadele de varsta sunt, de obicei, intre 3-6 ani si 10-12 ani. Bruxismul la copii poate sa apara si in urma unor raceli sau infectii ale urechilor. Uneori aceasta problema poate afecta dantura permanenta.

Suptul degetului este un viciu intalnit la un numar mare de copii. Acesta poate cauza modificari de crestere a dintilor, ceea ce ulterior poate deveni o problema estetica si functionala.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: 5 trucuri pentru o dantura frumoasa

Vizitele periodice la medicul dentist sunt importante pentru a evita aparitia si complicarea cariilor dintilor de lapte, ce pot avea consecinte neplacute asupra dintilor definitivi.

In perioada de crestere luarea in considerare a sfatului unui medic ortodont este importanta, fiindca el este cel care indica necesitatea unui aparat dentar pentru indreptarea dintilor deja existenti sau pentru corectarea problemelor de crestere a maxilarelor ce pot duce catre o ocluzie problematica.

Dr. Gorea Oleg este medic stomatolog in cadrul clinicii Dentland.

www.dentland.ro/

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Afectiuni dentare frecvente la copii, #afectiuni dentare copii, #probleme dentare copii , #dinti