Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cum folosim corect ata dentara

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 14:48
3994 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cum folosim corect ata dentara
Foto: LLL Dental

Ata dentara este un instrument auxiliar de igienizare (impreuna cu periuta interdentara, apa de gura si dusul bucal), dar, totodata, unul indispensabil pentru realizarea unei igiene corecte si complete a cavitatii bucale.

Ca instrument, nu poate fi substituita de niciun alt mijloc de igienizare dentara, fiind incluse aici periutele electice, dusurile bucale sau sistemele de tip air-floss, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu.

Ata dentara are caracteristica unica de a permite indepartarea placii bacteriene din dreptul punctului de contact dentar si de sub acesta, zone foarte dificile, daca nu chiar imposibil de curatat doar cu periuta de dinti. Atele dentare vin sub o forma de prezentare variata - monofilament sau polifilament, cerate sau nu - iar alegerea celei potrivite poate fi dificila.

De asemenea, pe piata exista o ata dentara denumita super-floss, creata pentru a usura igienizarea sub puntile dentare.

Pentru a putea alege mai usor ata dentara care vi se potriveste si a fi sigur de alegerea facuta, apelati cu incredere la sfaturile medicului dumneavoastra stomatolog sau a igienistului dentar.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Preventia dentara - detartraje, fluorizare, sigilare

Ata dentara, manual de folosire

Cum folosim ata dentara? Foarte simplu: cu ata dentara este indicat sa se treaca prin fiecare punct de contact de doua ori - prima data urmarind conturul primului dinte, iar la a doua intrare a celui de-al doilea dinte dintre cei doi dinti aflati in contact. Miscarile realizate trebuie sa fie verticale, menite sa curete placa de pe suprafata dintelui.

Totodata, trebuie sa aveti multa grija pentru a nu traumatiza papila gingivala atunci cand folositi ata dentara. Se fac miscari usoare stanga-dreapta pana se trece de punctul de contact. Se trece cu aceasta in toate spatiile interdentare care permit acest lucru, precum si dupa ultimul dinte de pe arcada.

La inceput, procedeul acesta este posibil sa vi se para anevoios si consumator de timp. Insa, pe masura ce il veti aplica, va deveni din ce in ce mai simplu si, cel mai important, veti constata imbunatari considerabile in ceea ce priveste igiena bucala.

Utilizarea regulata a atei dentare, dar mai ales utilizarea ei preferentiala, odata cu igienizarea de seara, previne probleme mari ale danturii, de tipul cariilor de la punctul de contact (carii in oglinda) sau imbolnaviri parodontale. Reduce cu cel putin 50% probabilitatea aparitiei cariei interdentare.

Totul in jurul nostru evolueaza si, asa cum sunteti de acord ca tehnogia, de exemplu, avanseaza si va cumparati un nou telefon atunci cand cel vechi se demodeaza, asa trebuie sa fiti deschisi si in ceea ce priveste metodele de igienizare existente. Periuta de dinti ramane instrumentul de baza, insa doar folosirea ei nu mai este demult suficienta si aceasta trebuie ajutata cu metodele auxiliare existente. Iar ata dentara este prima pe lista.

Ramaneti deschisi la nou si aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Cum folosim corect ata dentara, #ata dentara utilizare corecta, #ata dentara avantaje, #ata dentare prevenire carii, #Manuela Lupascu LLL Dental, #trucuri ingrijire dantura , #dinti