Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cum se evitati aparitia tartrului - reguli pentru un periaj corect

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:15
5158 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cum se evitati aparitia tartrului - reguli pentru un periaj corect
Foto: Clinica Stomatolofica Trident

Pentru a curata eficient dintii si pentru a indeparta placa bacteriana este nevoie de un periaj corect. Este cel mai important lucru pe care il puteti face astfel incat sa aveti un zambet sanatos si stralucitor.

In primul rand, este important sa va periati dintii cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara. Dimineata inainte de a manca sau de a bea orice, pentru ca saliva vascoasa adera la suprafata dintilor, iar seara pentru a indeparta resturile de mancare din cavitea bucala care fermenteaza pe timpul noptii, creand un mediu acid propice formarii cariilor si depunerilor de tartru, explica dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Stomatolofica Trident, pentru Ziare.com.

Sfatul dentistului: Cum obtii un zambet sanatos

Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade fata de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte. Periuta nu se apasa in mod excesiv, pentru ca placa bacteriana este indepartata in special de catre varfurile perilor periutei. Se periaza grupe de 2-3 dinti, fiecare grup continand si un dinte din grupul curatat anterior.

Este recomandata perierea separata a arcadelor dentare, prin ample miscari in plan vertical, dinspre gingie spre margine, adica dinspre rosu spre alb. Peria se desprinde de pe dinte si isi reia ciclul de 10-15 ori pentru fiecare zona periata.

In partile dinspre cerul gurii si cele dinspre limba, peria se tine orizontal si se deplaseaza prin miscari ample, semicirculare, in plan vertical, unidirectional, dinspre gingie spre dinte.

Pe partea interioara a dintilor, periuta este tinuta vertical pentru realizarea miscarilor rectilinii dinspre gingie spre dinte.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Reconstructia dintelui - cand e nevoie si cum se face

In ceea ce priveste partea pe care muscati, se periaza prin miscari circulare usoare de 10-15 ori pentru fiecare grup de dinti in parte. Periajul se face prin deplasarea progresiva a periutei in zona imediat invecinata, dar mentinuta si pe jumatate din zona anterioara.

Nu in cele din urma, pentru o respiratie proaspata este indicat sa periati si limba. De asemenea, in cazul spatiilor interdentare, unde curatarea este mai greoaie, trebuie folosite periutele speciale, subtiri, ce ajung interdentar.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Alimente si actiuni care iti afecteaza smaltul dintilor

Ca metode suplimentare de igenizare sunt folosite ata dentara si apa de gura. Astfel, infasurati 45 cm de ata dentara in jurul degetelor din mijloc de la fiecare mana si pastrati 3-4 cm pentru lucru. Miscati ata usor in sus si in jos intre dinti, tinand-o drept intre degetul mare si cel aratator.

Dupa fiecare curatare a dintilor, folositi apa de gura. Alegeti cele cu clorhexidina, pentru a nu mai fi necesara pauza de o luna recomandata de unii medici.

Nu in ultimul rand, apelati la periajul profesional si la detartraj, in cabinetul stomatologic. Periajul profesional lustruieste suprafetele dintilor si indeparteaza placa bacteriana; detartrajul ultrasonic este o metoda eficienta de igienizare a cavitatii orale si se recomanda impreuna cu periajul profesional, air-flow-ul si fluorizarea.

Air flow este o metoda care combina folosirea unui dispozitiv din care ies un jet de aer comprimat, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafata dintelui, indepartand coloratiile ramase de pe urma detartrajului si periajului, iar fluorizarea reprezinta finalul procedurii de detartraj si este folosita pentru a intari suprafata dintilor.

Aplicati toate aceste recomandari, pentru un zambet frumos.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: De cand trebuie sa duci copilul la stomatolog

Dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Stomatologica Trident.

www.clinicatrident.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cum se evitati aparitia tartrului, #reguli periere dinti, #sfat periere dinti , #dinti