Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dieta care iti ajuta dintii - Ceaiul negru e bun sau nu?

Joi, 25 Februarie 2016, ora 08:52
7003 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dieta care iti ajuta dintii - Ceaiul negru e bun sau nu?
Foto: LLL Dental

Despre dieta si alimentele care ne ajuta sa ne pastram sanatosi s-a tot discutat in ultima vreme si cu siguranta deja stiti ce este indicat sa mancati si ce nu pentru a va mentine sanatosi si cu o silueta de invidiat. Nu se discuta insa la fel de mult despre influenta alimentatiei asupra sanatatii danturii.

Tocmai de aceea, de multe ori pacientii au surpriza ca, desi au grija de dantura lor, sunt nevoiti sa mearga mai des la stomatolog pentru ca, de exemplu, consuma multe dulciuri.

Vestea buna este ca exista o serie de alimente care ne ajuta sa ne pastram dantura si gingia sanatoase, iar unele chiar au rol de albire a dintilor, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu, din partea LLL Dental.

O dieta bogata in calciu (lapte, iaurt, branza) este esentiala in perioada copilariei si adolescentei, atunci cand dintii sunt si ei in crestere, dar importanta ei nu se rezuma numai la aceasta perioada. O dieta bogata in calciu previne aparitia cariilor dentare, deoarece combate carentele de minerale, determina o secretie abundenta de saliva si este saraca in zahar.

Fructele si legumele trebuie sa fie nelipsite din dieta noastra. Fructele si legumele tari, precum mere, pere, telina, morcovi, au rol dublu pentru dantura - prin faptul ca sunt tari actioneaza ca un agent de curatare pentru dinti, iar pentru ca necesita mestecare temeinica asigura curatarea dintilor si stimularea gingiei, mentinandu-le sanatoase.

Mai mult, vitamina C continuta in multe fructe (in special in citrice) asigura repararea tesuturilor si ajuta organismul in lupta cu infectiile.

Dintr-o dieta care face bine dintilor nu are cum sa lipseasca apa din belsug, care ajuta la curatarea dintilor, inlaturand o parte dintre alimentele si bacteriile ramase in cavitatea bucala dupa mese. Acestea, daca nu sunt inlaturate, se transforma in placa dentara.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?

Ceaiul negru, bun, dar consumat cu moderatie

Tot in categoria bauturilor benefice pentru dinti intra si ceaiul negru, care s-a dovedit in urma unor studii recente ca tine sub control cresterea bacteriilor care cauzeaza placa dentara, lucru care previne aparitia cariilor si a bolilor parodontale. Totusi, el poate pata dintii, deci trebuie consumat cu moderatie.

Alimentele cu fluor (pui, cereale, fructe de mare, apa imbogatita cu fluor) sunt esentiale pentru prevenirea cariilor dentare.

Foarte importanta este si categoria alimentelor ce trebuie evitate daca ne dorim sa avem o dantura sanatoasa. Primele pe lista medicilor stomatologi sunt, in mod evident, dulciurile. Bauturile carbogazoase fac, de asemenea, foarte rau danturii, din cauza combinatiei de zahar cu acid. Atentie, insa, chiar si alimentele care de obicei fac bine danturii pot fi daunatoare daca contin zahar.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Maselele de minte - Le extragem in orice situatie?

Desi o alimentatie sanatoasa ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase, indiferent ce mancati este esential sa aveti o igiena foarte buna, din care nu trebuie sa lipseasca folosirea atei dentare cel putin o data pe zi si periajul de doua ori pe zi.

Daca nu reusiti sa va periati dupa fiecare masa, atunci incercati macar sa va clatiti gura cu apa. Si, la fel de important, nu uitati de vizitele regulate la medicul stomatolog. Recomandam doua vizite pe an pentru pacientii adulti sanatosi.

Aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care l-ati putea avea!

Dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Alimente bune si rele pentru dinti, #alimentatie dantura efecte, #ceai negru dantura, #LLL Dental stomatologie , #dinti