Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala a bebelusilor - cum si de la ce varsta se face

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 12:06
3824 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala a bebelusilor - cum si de la ce varsta se face
Foto: Imperialdent

Nu e necesar sa asteptati pana la cresterea primului dinte al copilului pentru a va informa despre igiena orala si sanatatea acestuia. Parintii sunt primii care creeaza rutina prin care copilul este protejat de aparitia cariilor, printr-o dieta si o igiena corecte.

Dr. Adriana Gargarici, medic dentist, ofera cititorilor Ziare.com cateva sfaturi despre sanatatea dintilor copiilor.

1. Incepeti igiena orala a copilului cat mai devreme. Curatati cu grija gingia bebelusului pana la aparitia primilor dinti de lapte si chiar si dupa aceea, cu o compresa sterila umeda, dupa fiecare alaptare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: De cand trebuie sa duci copilul la stomatolog

2. Periati dintii proaspat erupti, cu blandete, folosind periute cu peri moi si pasta de dinti potrivita varstei, de dimensiunea unui bob de mazare.

3. Faceti periajul impreuna. Dupa ce copilul a implinit doi ani, puteti sa il invatati cum sa spele corect dintii. Supravegheati-l si urmariti cu atentie pasii:

- periati suprafata externa a fiecarui dinte, inclinand putin periuta de-a lungul liniei gingivale, cu miscari circulare;

- curatati suprafata interna a dintilor, acolo unde se depune cel mai mult placa bacteriana;

- periati, apoi, suprafata masticatorie a fiecarui dinte, inainte si inapoi.

In apropierea varstei de sase ani, copilul va putea face singur periajul. Este momentul cand puteti introduce ata dentara.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: 5 trucuri pentru o dantura frumoasa

4. Preveniti aparitia cariei de biberon. Evitati alaptarea pe timpul noptii, dupa eruptia dintilor de lapte, si nu obisnuiti copilul sa adoarma cu biberonul cu bauturi indulcite. Atunci cand dintii sunt expusi perioada indelungata lichidelor ce contin zahar (inclusiv lapte praf sau lapte matern), creste dramatic riscul de aparitie a cariilor.

5. Evitati dulciurile. Aveti in vedere faptul ca, dupa consumarea unui aliment dulce, sunt necesare aproape 30 de minute pentru ca saliva sa neutralizeze aciditatea aparuta. Acesta este momentul favorabil de aparitie a cariei. O gustare dulce in fiecare ora face ca ph-ul salivei copilului sa fie mereu acid; este de preferat ca acestea sa fie consumate la sfarsitul mesei, cand ph-ul revine la normal.

Dr. Adriana Gargarici, medic dentist, Stomatologie generala.

www.imperialdent.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Reguli de spalat pe dinti copiii, #reguli spat dinti copii, #Adriana Gargarici stomatolog, #Adriana Gargarici dentis , #dinti