Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala si aparatele ortodontice

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 18:17
2700 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala si aparatele ortodontice
Foto: LLL Dental

Aparatul dentar, in stomatologie, permite rearanjarea dintilor in pozitii noi, potrivite fizionomiei si fiziologiei, pentru restabilirea unui zambet minunat. Insa acesta vine si cu cateva dezavantaje.

Una dintre problemele frecvent intalnite in cazul persoanelor care poarta aparat dentar este aparitia unor pete albe pe suprafata dintilor, in timpul tratamentului ortodontic, sau chiar a cariilor, mai ales in zonele greu accesibile pentru igiena orala din cauza aparatului.

Dar nu este cazul sa ne grabim si sa dam vina pe aparatele dentare pentru aparitia acestor pete albe sau a cariilor din timpul tratamentului ortodontic. Realitatea este ca aceste pete albe, care sunt de fapt niste decalcifieri ale dintilor, precum si cariile sunt rezultatul unei igiene deficitare din cauza neinlaturarii placii dentare la timp sau suficient de bine, explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu.

Totusi, desi este foarte adevarat ca aparatele dentare, fie ele fixe sau mobile, nu sunt responsabile pentru aparitia acestor pete, nu putem nega nici faptul ca ele fac igiena dentara ceva mai complicat de realizat, ingreunand curatarea dintilor.

Tocmai din acest motiv, dupa montarea aparatului dentar pacientii trebuie sa urmeze foarte strict sfaturile legate de igiena ale medicului specialist in ortodontie. Scopul ortodontiei este de a obtine dinti frumos aliniati, dar, in acelasi timp, si sanatosi.

Pentru a mentine sistemele aparatului dentar in buna stare de functionare, pacientii trebuie sa perieze corect dintii dupa fiecare masa si sa foloseasca apa de gura cu clorhexidina, care sporeste rezistenta dintilor in fata cariilor, dar si sa urmeze tratamente profilactice de igienizare riguroase.

Periodic (lunar, mai exact), ei trebuie sa revina pentru igienizare profesionala in cabinet. Resturile alimentare ramase blocate pe aparatul dentar reprezinta un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, care dau respiratie urat mirositoare, decalcifieri sau carii dentare ori boli gingivale.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?

Tot din dorinta de a evita, pe cat posibil, aparitia cariilor in timpul tratamentului ortodontic, pacientii trebuie sa isi adapteze si stilul alimentar: sa evite sa consume alimente dulci si lipicioase sau guma de mestecat, precum si alimente cu o concentratie mare de zahar, toate blamate pentru aparitia acestor afectiuni dentare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Radiografia dentara

Aveti grija de zambetul dumneavoastra si in timpul tratamentulului ortodontic, pentru ca rezultatul final sa fie unul de un real succes!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Igiena orala si aparatele ortodontice, #igiena orala aparat ortodontic, #reguli igiena aparat ortodontic, #pete albe dinti, #LLL Dental , #dinti