Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Metoda prin care dintii "irecuperabili" sunt salvati

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:10
7093 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Metoda prin care dintii "irecuperabili" sunt salvati
Foto: LLL Dental

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare cauzate de complicatiile cariei prin scoaterea nervului si realizarea unei obturatii a canalelor dentare. Aceasta face posibila recuperarea unor dinti care, cu ani in urma, erau considerati pierduti.

Manoperele ce tin de ramura endodontiei sunt cel mai putin vizibile pentru pacienti, drept urmare sunt, de cele mai multe ori, si cel mai putin apreciate. Dar asta nu le face mai putin importante, chiar din contra - tehnica avansata din endodontie face posibil ca in zilele noastre sa salvam dinti care acum cativa ani ar fi fost considerati irecuperabili si recomandati pentru extractie.

Totodata, acest lucru este realizat cu mult efort din partea medicului stomatolog, pentru care orice dinte salvat reprezinta o reusita.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Laserul, in tratamentul parodontal

Tratamentul de canal este alternativa la extractia dintelui, explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu. Nu este un tratament dureros, deci nu trebuie sa provoace anxietate. La sfarsitul tratamentului, pacientii vor avea un dinte care arata normal si care va fi si rezistent daca va fi imbracat cu o lucrare protetica.

In cazul dintilor fara nerv si cu distructie importanta a coroanei, riscul de fractura creste semnificativ. De aceea, dupa terminarea tratamentului de endodontie, recomandam consolidarea dintelui cu un pivot si imbracarea lui cu o lucrare protetica.

Tocmai pentru ca stim ca un dinte vital este mai rezistent, nu facem devitalizari decat atunci cand suntem nevoiti: in inflamatiile pulpei dentare (cand leziunile sunt ireversibile), in cavitati carioase foarte profunde (iminenta durerilor) sau din motive protetice (prepararea viitorilor dinti-stalpi ai lucrarilor protetice).

Aprecierea necesitatii tratamentului de canal se face numai dupa realizarea radiografiilor necesare (retroalveolara si/ sau panoramica si/ sau computer tomograf) si diagnosticarea riguroasa a afectiunii dentare: teste de vitalitate, realizarea de fotografii, sondarea tesutului din jurul dintelui.

Obturatia de canal se face atat prin metode clasice, cat si prin metode moderne, cu calitati si costuri diferite. Tehnicile moderne de preparare si obturare a canalelor radiculare (condensarea verticala si laterala, obturarea cu gutaperca fluida si tratamentele la microscop) ofera astazi rezultate mai bune pe termen lung, predictibile.

Folosirea microscopului dentar in endodontie aduce beneficii substantiale prin vizibilitatea net superioara asupra detaliilor, permitand salvarea unor dintilor care altfel ar trebui extrasi: marirea imaginii canalelor radiculare face ca tratamentele endodontice si retratamentele sa aiba o rata de succes mult mai mare; pot fi detectate canale atipice sau inchise; cresterea preciziei tratamentului endodontic; permite efectuarea unui tratament de calitate prin sigilarea completa a canalelor, evitandu-se astfel retratamentele. Si totul se realizeaza cu un confort ridicat pentru pacient.

Obturatia de canal este etapa finala, dupa indepartarea nervului sau dupa tratamentul unei radacini infectate. Imediat dupa obturatia de canal poate aparea sensibilitatea dintelui tratat, mergand de la usoara jena (doar la presiunea pe dinte) pana la senzatia spontana, dureroasa a dintelui. Este un fenomen normal, care poate dura de la cateva zile pana la 3 saptamani.

Totodata, pacientilor le este recomandat sa evite alimentele dure in zona afectata pana la refacerea integritatii coroanei dintelui.

Aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care l-ati putea avea!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Salvarea dintilor irecuperabili, #Endodontie alternativa extractie dinti, #alternativa extragere dinte , #dinti