Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Preventia dentara - detartraje, fluorizare, sigilare

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 16:07
4769 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Preventia dentara - detartraje, fluorizare, sigilare
Foto: LLL Dental

Am auzit de prea multe ori cum oamenii sunt determinati sa isi faca programare la stomatolog ca urmare a unor dureri mari ale dintilor sau atunci cand o anumita problema se acutizeaza brusc. In stomatologie, ca de altfel in orice alta ramura a medicinei, este binecunoscut ca este mult mai indicat sa previi decat sa tratezi.

De ce recomandam preventia si grija fata de dantura? Pentru ca mici probleme pe care pacientii le pot avea, depistate la controalele de rutina, se pot rezolva rapid, cu minimum de durere si efort financiar din partea pacientilor.

In caz contrar, daca acestea sunt lasate sa evolueze, se pot agrava si pot duce pana la pierderea dintilor, situatie care se remediaza cu cheltuieli mult mai mari, explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Afectiunea parodontala

Societatea in care traim a evoluat mult si este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti, ci, din contra, sa se transforme intr-o experienta placuta. Iar preventia (sau profilaxia) este cuvantul cheie.

In cadrul preventiei, in cabinetul stomatologic se realizeaza: detartraj manual si cu ultrasunete, fluorizare dentara, sigilarea santurilor si fosetelor, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice.

Cand vine vorba de preventia stomatologica, insa, totul incepe acasa la fiecare dintre noi, cu un periaj corect efectuat si cu folosirea metodelor auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

Ar trebui sa avem doua periute de dinti

Recomandam periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti. Este indicata folosirea a doua periute - una pentru periajul de seara si una pentru cel de dimineata.

Periajul de baza este de cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar.

La controalele de rutina din cabinetul stomatologic, fiecare pacient in parte va primi indicatii cu privire la tehnica de periaj optima, in functie de situatia odontala prezenta.

De ce sunt obligatorii detartrajele periodice

Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Acesta este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale.

Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional.

Fluorizarea dintilor este recomandata dupa detartrajul periodic si se poate realiza in cabinet sau acasa. Astfel, dintii vor primi un plus de protectie impotriva cariei dentare.

In cabinet, dupa igienizarea cavitatii bucale, se aplica pe dinti fluorul, care poate fi sub forma de gel, pasta sau lac, prin intermediul unor gutiere de unica folosinta sau prin pensulare direct pe suprafata dintilor.

Fluorul penetreaza mult mai usor suprafata dintelui care nu este acoperita de placa bacteriana sau de tartru. Pentru fluorizarea dintilor la domiciliu se pot folosi substante cu o concentratie mai scazuta de fluor decat cele profesionale, destinate folosirii exclusiv in cabinetele de profilaxie dentara.

Sigilarea dintilor este si ea o parte importanta a stomatologiei preventive. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone mici de smalt unde nu se poate realiza un periaj corect. Aici se pot acumula resturi alimentare si placa bacteriana. Acestea provoaca aparitia marmoratiilor dentare - coloratii in smalt, care ulterior se pot transforma cu usurinta in carii.

Aceasta manopera consta in aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a molarului sau premolarului, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente, rezultatul fiind ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde.

Sigilarea dintilor nu necesita anestezie pentru ca nu se indeparteaza nimic din tesuturile dentare, manevra fiind complet nedureroasa.

Sigilarea dintilor rezista in functie de dieta, obiceiurile si mediul bucal al pacientilor. Procedura necesita verificare la 6 luni si inlocuire periodica.

Atentie, insa! Sigilarea dintilor nu inlocuieste un periaj dentar corect. Dupa sigilare, dintii trebuie sa primeasca in continuare tratamente cu fluor, fie cu ajutorul pastelor de dinti, fie prin fluorizare in cabinetul dentar.

Recapituland, totul incepe in intimitatea casei noastre - printr-un periaj corect si efectuat cu rigoare si periodicitate - si se continua cu vizite "de placere" in cabinetul stomatologic, unde medicul va va recomanda acele manopere de preventie care vi se potrivesc cel mai bine.

Aveti grija (preventiv) de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Detartraje Fluorizare Sigilare, #sfaturi prevenire probleme dentare, #sigilare dinti dentist, #fluorizare stomatolog, #Claudiu Lupascu LLL Dental , #dinti