Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 11:11
6445 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?
Foto: LLL Dental

Sigilarea dintilor este o parte importanta a stomatologiei preventive. Este complet nedureroasa, nefiind nevoie de o anestezie, si nu are efecte secundare.

Inainte de a vedea cand si cum sa aplica, sa vedem mai exact ce inseamna ea. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone mici de smalt unde nu se poate realiza un periaj corect. Aici se pot acumula resturi alimentare si placa bacteriana, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu, din partea LLL Dental. Acestea provoaca aparitia marmoratiilor dentare - coloratii in smalt, care, ulterior, se pot transforma cu usurinta in carii. Si aici intervine rolul sigilarii dintilor, manopera stomatologica ce poate preveni aparitia acestor carii.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cand si de ce sunt recomandate implanturile dentare - cum se fac

Sigilarea consta in aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a molarului sau premolarului, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente, rezultatul fiind ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde.

Aceasta manopera stomatologica nu necesita anestezie, pentru ca nu se indeparteaza nimic din tesuturile dentare. Astfel, ea este complet nedureroasa. Cata vreme sigilarile sunt realizate corect, iar suprafata sigilata este inchisa complet, aceasta manopera nu va avea niciun alt efect secundar in afara de efectul pozitiv pe care ni-l dorim, acela de a preveni formarea cariilor.

Atentie, insa! Sigilarea dintilor nu inlocuieste un periaj dentar corect! Periajul dentar reprezinta in continuare mijlocul principal de control al placii microbiene dentare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cum se evitati aparitia tartrului - reguli pentru un periaj corect

Dupa sigilare, dintii trebuie sa primeasca in continuare tratamente cu fluor, fie zilnic, acasa, cu ajutorul pastelor de dinti, fie prin fluorizare, in cabinetul dentar. Sigilarea si fluorizarea previn impreuna aparitia cariilor.

De asemenea, trebuie eliminati factorii de risc care pot produce carii pe dintii de lapte si, apoi, pe cei definitivi. Astfel, pe cat se poate, este indicat sa se elimine dulciurile dintre mese sau inainte de culcare.

Sigilarea dintilor rezista in functie de dieta, obiceiurile copilului si mediul sau bucal. Procedura necesita verificare la sase luni si inlocuire periodica. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa spuna daca este cazul sa fie refacuta sigilarea si la ce perioada, in cadrul controlului de verificare.

Noi recomandam cu tarie sigilarea dintilor inca de la dentitia temporara, intrucat aduce un plus de rezistenta in fata cariilor dentare. Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce mult, aceasta reprezentand metoda ideala in profilaxia cariei dentare la copii.

Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte, intrucat cariile neglijate ale dintilor de lapte pot influenta negativ dezvoltarea dintilor definitivi, rezultand anomalii de forma, volum si structura. Pierderea precoce a dintilor de lapte va duce, prin lipsa de spatiu, la anomalii ale eruptiei dintilor definitivi (malpozitiile si inghesuirile dentare). De asemenea, cariile complicate ale dintiilor temporari pot avea repercusiuni in dezvoltarea generala a copilului prin alterarea functiei masticatorii.

In ceea ce priveste sigilarea molarilor definitivi, aceasta trebuie facuta cat mai curand dupa eruptia lor. Primii molari definitivi apar in jurul varstei de sase ani, iar urmatorii molari apar in jurul varstei de 12 ani.

In ceea ce priveste adultii, sigilarea este recomandata pentru dintii la care nu se poate ajunge cu peria foarte bine si poate fi realizata doar in cazul in care dintii nu sunt cariati sau cu tratamente.

Ca de obicei, preventia este mai buna decat tratamentul efectiv, astfel incat aveti grija de dintii dumneavoastra, preventiv, prin controale periodice, detartraje, sigilari si fluorizari. Aceasta este cea mai sigura si mai eficienta metoda de a va asigura sanatatea zambatului dumneavoastra.

Dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sigilarea dintilor la copii si adulti, #sigilare dinti prevenire carii, #sigilare dinti copii, #sigilare dinti adulti, #LLL Dental , #dinti