Vegetarienii si sanatatea orala: Ce suplimente ar trebui sa ia ca sa-si pastreze dintii sanatosi

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 09:17
6261 citiri
Vegetarienii si sanatatea orala: Ce suplimente ar trebui sa ia ca sa-si pastreze dintii sanatosi
Foto: LLL Dental

Dieta vegetariana devine tot mai populara si in Romania, insa, din pacate, se intampla adesea ca persoanele care decid s-o urmeze sa faca asta fara a estima, impreuna cu un cadru medical, impactul noului regim alimentar asupra sanatatii lor, inclusiv a celei dentare. Astfel, ajung sa se confrunte mai ales cu paradontoza si demineralizarea dintilor.

Unii aleg sa-si schimbe modul de a manca sperand sa se simta mai bine fizic, altii urmaresc sa scada in greutate, insa un regim de acest gen, care nu acopera toate grupele alimentare, trebuie urmat cu atentie, pentru a fi asigurat, zi de zi, necesarul de nutrienti recomandat.

Dantura si sanatatea orala, in general, sunt in mare masura influentate de ceea ce mancam. Vitaminele, mineralele si restul substantelor nutritive din alimente servesc si la cresterea si mentinerea intr-o stare buna de sanatate a dintilor si gingiilor.

Mai ales pacientii care apartin unor grupe de varsta cu nevoi nutritionale speciale - copiii, adolescentii si varstnicii - ar trebui sa aiba un regim alimentar echilibrat, care sa le ofere "combustibilul" de care organismul lor are nevoie, explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu, din partea LLL Dental.

Dantura vegetarienilor se degradeaza mai repede

In general, persoanele care urmeaza o dieta vegetariana se expun carentelor de: calciu, vitamina D, riboflavina, vitamina B12, proteine complete. Insa studiile au aratat ca aceste lipsuri pot fi compensate prin fructe, legume si cereale, cu conditia ca acestea sa fie in cantitate suficienta; asta presupune un regim vegetarian foarte bine "calculat", de preferat impreuna cu un dietetician.

Altfel, un regim alimentar care nu furnizeaza cantitatile necesare de calciu si vitamina D pentru o perioada de timp mai indelungata creste considerabil riscul de instalare a parodontozei, de exemplu.

De altfel, un studiu publicat in decembrie 2011 de "Jurnalul American de Nutritie Clinica" (American Journal of Clinical Nutrition) din SUA a aratat ca vegetarienii sunt afectati in numar mai mare de procesul de degradare a danturii, in comparatie cu persoanele cu un regim omnivor. Mai mult, vegetarienii au o saliva mai acida si un flux salivar mai putin stimulat - iar saliva ajuta si la pastrarea igienei in zona bucala.

Dieta vegetariana este mai bogata in cereale si zaharuri (din fructe) decat regimul alimentar omnivor, iar aceasta conduce la demineralizarea dintilor, dat fiind ca organismul este "bombardat" cu o cantitate mai ridicata de dulce deodata. Este fix acelasi lucru ca atunci cand mancam un desert extrem de dulce, iar dintii nostri sunt sensibilizati pentru o perioada de timp dupa aceea.

Pentru a preveni aparitia acestui fenomen, vegetarienii ar trebui sa aiba grija sa consume o cantitate suficienta de "grasimi bune", care vor ajuta la stabilizarea glicemiei si la transportul mineralelor catre celule. Cateva dintre alimentele recomandate in acest sens ar fi: avocado, migdale, caju, nuci, nuci de Macadamia, nuci braziliene, fistic, masline, ulei de masline, ulei de cocos.

Un obicei foarte bun pe care vegetarienii il pot adopta pentru mentinerea sanatatii in general si, implicit, a sanatatii danturii este administrarea de suplimente nutritive cu vitamine si minerale. Din nou, acestea nu ar trebui luate "dupa ureche", ci in urma efectuarii unui set de analize si a unei discutii cu un medic nutritionist.

Dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Citeste si Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dieta care iti ajuta dintii - Ceaiul negru e bun sau nu?.

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vegetarienii si dantura, #boli dantura cegetarieni, #regim vegetarian dinti, #Manuela Lupascu LLL Dental , #dinti
Comentarii