Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Stomatologia digitala, tot mai prezenta in cabinete: Un zambet perfect poate fi construit de la zero cu computerul

Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 18:36
9975 citiri
Stomatologia digitala, tot mai prezenta in cabinete: Un zambet perfect poate fi construit de la zero cu computerul
Foto: Biodent

Utilizarea computerului si evolutia tehnologica au influentat, in mod radical, si stomatologia.

Astfel, cu ajutorul computerului, astazi, se pot diagnostica facil diverse afectiuni stomatologice, se poate desena de la zero un zambet perfect si chiar se pot realiza fatete sau coroane, explica Dr. Mircea Stapanoiu, medic stomatolog, pentru Ziare.com.

Digital Smile, de exemplu, sau tehnologia "zambetului digital", permite o scanare a dentitiei pacientului si, in functie de o serie de detalii ale danturii, de fizionomia pacientului, trasaturile fetei etc., creeaza o simulare a viitoarei danturi, in armonie cu toate particularitatile pacientului.

"Propunerea generata de soft este discutata si ajustata de medic, impreuna cu pacientul. Poti avea o serie de interactiuni cu aparatul, care poate determina cat de tociti si abrazati sunt dintii pacientului, in comparatie cu dimensiunile initiale, poti hotari cat de lungi ii faci etc. Interventia aceasta este mai costisitoare decat abordarea clasica, insa rezultatele sunt pe masura", a adaugat medicul Mircea Stapanoiu.

Dupa ce a fost desenat in ansamblu zambetul, se trece la restaurarea dintilor, iar aici exista mai multe optiuni. Pentru pacientii care necesita coroane sau fatete dentare, solutia vine tot din partea stomatologiei digitale.

Una dintre tehnologii, sistemul CAD CAM CEREC, ia amprenta dentara digital si o transmite apoi in calculator, iar acesta incepe sa frezeze blocul de ceramica sau de zirconiu. Practic, confectionarea unei lucrari in varianta clasica (slefuit-amprentat-etape de laborator-cimentat) este inlocuita de un proces digital, in care dintele slefuit este amprentat, se creeaza un model digital si apoi se proiecteaza pe calculator lucrarea protetica (fatetele si coroanele dentare).

Amprenta dentara digitala nu este deranjanta pentru pacient, presupune utilizarea unui scanner intraoral, un dispozitiv de mici dimensiuni, care nu creeaza disconfort pacientului.

Scannerul inregistreaza o serie de instantanee din cavitatea orala a pacientului, ce vor fi transmise unui computer si transformate intr-o amprenta digitala. Mai departe, pe baza amprentei digitale se poate concepe un model al viitoarei lucrari, care va da ocazia pacientului sa vada cum ar putea arata lucrarea finala si sa transmita medicului modificarile estetice pe care le doreste.

Ulterior, modelul digital al viitoarei lucrari este transmis sistemului CAD-CAM pentru a slefui cu mare precizie lucrarea dorita.

Erorile umane, eliminate de tehnologie

"Practic, aceasta tehnologie sculpteaza dintele intr-un bloc de material, lucru care se poate realiza in cadrul unei sedinte de doua ore, cel mult. Puntile si coroanele clasice, metalo-ceramice, au inceput sa fie din ce in ce mai des inlocuite de lucrarile pe suport de zirconiu/ceramica integrala, acestea din urma fiind realizate in laborator, prin tehnica inovativa CAD CAM.

Mai exact, computerul scaneaza modelul turnat de tehnician si frezeaza blocul de zirconiu/ceramica, rezultand niste lucrari perfect adaptate si mult mai biocompatibile decat cele realizate pe suport metalic", explica medicul stomatolog Mircea Stapanoiu.

Dr. Mircea Stapanoiu- medic stomatolog

www.bio-dent.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Avantajele stomatologiei digitale, #stomatologia digitala, #stomatologia , #dinti