Cum poti trata osteoartrita

Vineri, 15 Martie 2013, ora 18:17
39821 citiri
Cum poti trata osteoartrita

Osteoartrita (osteoartroza) este o boala degenerativa a articulatiilor si cauza cea mai frecventa a durerilor artriculare. Exista mai multe modalitati prin care poate fi ameliorata sau prevenita aceasta boala.

Astfel, activitatea fizica, alimentatia, cataplasmele, curele termale, greutatea si multe alte aspecte pot avea un rol important in tratarea acestei boli, conform mujerhoy.com.

Activitatea fizica

Activitatea fizica este esentiala in protejarea articulatiilor si incetinirea deteriorarii acestora. Odata cu primele dureri articulare apare un cerc vicios: se evita miscarea pentru ca orice efort este dificil din cauza durerilor implicate. Daca insa lipseste miscarea, scade volumul masei musculare si apar si mai multe probleme.

In concluzie, desi este dureros, nu trebuie sa renunti la activitatea fizica. Un tonus muscular bun este echivalent cu articulatii flexibile.

Trebuie evitate sporturile cu impact mare asupra articulatiilor, precum alergarea, fotbalul, baschetul, tenisul sau artele martiale.

In schimb, daca ai osteoartrita poti sa mergi, sa inoti, sa folosesti bicicleta medicinala, sa faci gimnastica in apa sau orice tip de gimnastica usoara (stretching, tai-chi sau yoga).

Obiectele mecanice

Carjele sau bastoanele (utilizate pentru partea opusa a genunchiului sau soldului bolnav) si bratarile sau atelele improvizate pentru degete reprezinta o alegere buna, spun medicii.

O bratara elastica pusa la deget, utilizata pe parcursul noptii, scade durerea si imbunanateste functionarea articulatiei din zona respectiva, daca este purtata intre sase si 12 luni.

O talpa interioara adecvata amortizeaza socul asupra corpului de fiecare data cand calcaiul pune presiune asupra solului.

Alimentatia

Cei mai buni nutrienti in cazul osteoartrozei sunt antioxidantii, mai ales vitaminele C si E. Acestia se afla in alimentele cu frunze verzi si in fructe.

Se recomanda si consumul de produse bogate in omega 3, datorita proprietatilor antiinflamatoare. Acest acid gras este continut de diverse tipuri de peste precum sardinele, macroul sau somonul.

Cataplasme

Cataplasmele cu argila usureaza durerea in multe cazuri. O alta metoda pentru calmarea durerilor articulatiilor este tinerea mainilor si picioarelor in apa calda cu sare. Caldura contribuie la diminuarea durerii, cel putin pentru cateva ore.

In cazul in care este vorba de inflamatii sau zona respectiva este calda, trebuie aplicat ceva rece: gheata asezata intr-un prosop sau cataplasma rece.

Cure termale

Curele termale nu ajuta pe toata lumea, insa unii expertii recomanda aceasta metoda cel putin o data, tinand cont de faptul ca multi pacienti care s-au intors de la bai au spus ca se simt mult mai bine.

Dusurile termale, baile, infasurarile cu namol cald, statul in piscina si intr-un mediu relaxant diminueaza intensitatea si frecventa durerilor.

Un studiu recent a aratat ca la noua luni dupa o cura termala de trei saptamani, pacientii care sufereau de osteoartrita la nivelul genunchilor simteau inca efectele benefice ale acestui tratament.

Fitoterapia

Cele mai bune remedii din farmaciile naturiste includ produse ce contin gheara diavolului si salcia alba, care se consuma in general in infuzii, tincturi sau sub forma de capsule. Si uleiurile esentiale din aceste plante, aplicate local, sunt foarte folosite.

Inainte de a aplica aceste remedii, este bine sa consulti medicul, pentru ca fitoterapia sa nu interactioneze cu medicatia obisnuita.

Fizioterapia

Fizioterapia poate completa un tratament impotriva artritei. Masajele relaxante diminueaza durerea, in timp ce exercitiile specifice, adaptate articulatiilor afectate, ajuta la recuperare dupa o criza si corecteaza posturile gresite ale organismului, care se afla la originea multor probleme.

Miscarile intaresc muschii care dau stabilitate articulatiilor si previn pierderea elasticitatii.

Geluri, unguente si alifii

Gelurile, unguentele si alifiile antiinflamatoare sunt foarte bune, in special pentru articulatiile aflate cel mai aproape de piele, precum cele ale genunchiului sau degetelor.

Homeopatia

Tratamentul homeopat il poate completa pe cel obisnuit. De exemplu, granulele de iedera otravitoare (Rhus Toxicodendron) sunt foarte bune pentru durerile moderate. Alte remedii homeopate includ cucurbetica (Bryonia), Sulfur iodatum combinat cu o doza de arborele vietii (Thuya), Natrum sulfuricum sau Medorrhinum.

Infiltratii si injectii

In cazul unei crize severe, o infiltratie cu corticoizi usureaza durerea dupa cateva zile, iar efectul dureaza cateva saptamani.

Aceste injectii epidurale nu se pot repeta insa mai mult de trei ori, iar un nou ciclu de astfel de injectii se face dupa o pauza de cateva luni.

Cateva alternative la acestea sunt reprezentate de mezoterapie (injectarea de cantitati minime din diferite substante calmante) sau injectiile intraarticulare cu acid hialuronic in genunchi sau sold.

Medicamente

Alaturi de paracetamol si antiinflamatoare, printre medicamente recomandate in osteoartrita se numara cele care contin condroitin sulfat, piascledin, diacerein si glucozamina.

Oligoelemente

Aceste minerale, desi sunt necesare organismului in cantitati foarte mici, reprezinta un factor esential pentru refacerea tesuturilor. Oligoterapia, impreuna cu tratamentul obisnuit, stopeaza evolutia artrozei si lupta cu inflamatiile.

Astfel, pentru regenerarea cartilajelor, se foloseste cuprul asociat cu mangan, seleniu, sulf, fluor sau cobalt. Tratamentul este de lunga durata, iar efectele lui apar dupa 12 luni.

Fara surplus de greutate

Kilogramele in plus sunt inamicul principal al articulatiilor: tesutul gras elibereaza substante inflamatoare care se fixeaza in oase, cartilaje si membranele care captusesc cavitatile articulatiilor.

In concluzie, pierderea kilogramelor in plus va atenua in mod sigur durerea. Fiecare kilogram in minus inseamna foarte mult.

Vitamina D

Studiile recente au aratat ca vitamina D contribuie la mineralizarea scheletului si creste forta musculara. Cercetatorii au stabilit o legatura directa intre cantitatea rezervelor de vitamina D si dificultati in cazul persoanelor in varsta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tratament osteoartrita, #ameliorare durere osteoartrita, #metode tratare osteoartrita, #cum tratam osteoartrita, #remedii dureri osteoartrita , #durere
Comentarii
Poza mameluc
mameluc
rank 5
Probabil cu cimitirol.