Cum poti alina durerile, fara medicamente

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 12:05
3420 citiri
Cum poti alina durerile, fara medicamente
Foto: thehairpin

Durerea poate fi ameliorata cu medicamente, dar acestea au efecte adverse, iar unele cercetari au aratat ca si niste pastile de tip placebo au aceeasi eficienta in anumite cazuri, deci poate fi vorba si de autosugestie.

Studii stiintifice au aratat ca exista si alte moduri prin care poate fi alinata o durere (fara a inghiti un medicament cu substanta activa).

Potrivit Cracked, iata cateva astfel de moduri.

1. Muzica

Cele mai multe centre in care se face masaj de relaxare folosesc si muzica difuzata in surdina, pentru a amplifica astfel efectul de eliberare a tensiunii si durerii, generat de masaj.

Insa, melodii ca acelea ale trupei Enigma spre exemplu, utilizate adesea in acest scop, nu sunt neaparat relaxante pentru oricine. Potrivit unor cercetari, cei care asculta muzica preferata (chiar si daca e heavy metal) isi ajuta organismul sa tolereze o durere de doua ori mai mare peste pragul de suportabilitate.

Iar studiul a fost facut pe oameni care erau spitalizati de mult timp si oameni care aveau dureri cronice, toti urmand tratamente puternice pentru ameliorarea durerilor. Cand au putut asculta melodiile preferate au simtit insa mai putina durere.

In cadrul studiului, au fost facute cercetari comparative si cu alte moduri de a distrage atentia pacientilor de la durere, cum ar fi ascultarea unor comedianti, dar acestea nu au avut acelasi efect ca si muzica.

2. Alimente preferate

Din cauza faptului ca, in urma cu foarte multi ani, omul se considera norocos daca putea vana ceva pentru a se hrani, creierul uman s-a dezvoltat in asa fel incat, chiar si acum, atunci cand primeste mancare face ca alte senzatii negative sa se estompeze.

Unii oameni trec insa intr-o extrema nedorita si mananca pe fond emotional. Adica, indiferent daca le este foame sau nu, se refugiaza in consumarea unor alimente preferate pentru a atenua stari ca plictiseala, tristete, dezamagire, etc.

3. Religia

Un grup de cercetatori a descoperit in cadrul unui experiment ca subiectii care erau catolici devotati au suportat mai usor cateva socuri electrice fata de ateii care au participat la studiu, cel putin cat timp s-au uitat la o reprezentare a Fecioarei Maria. Catolicii au spus ca au simtit mai putina durere cand au privit pictura, in timp ce ateii au spus ca nu au simtit nicio ameliorare.

In plus, la subiectii credinciosi s-a remarcat o crestere a activitatii cerebrale, in timp ce la cei necredinciosi nu a fost observat acest lucru, ceea ce arata ca ameliorarea durerii nu a fost doar in mintea catolicilor, conform autorilor studiului.

4. Mainile

Cei mai multi oameni isi duc mana la locul vatamat atunci cand patesc ceva, acest gest fiind mai mult un reflex. Studiile au aratat insa ca exista si un alt motiv pentru care oamenii fac acest lucru, chiar daca rar constientizat.

Concret, atingerea cu propriile maini a unei glezne luxate, spre exemplu, ajuta organismul uman sa suporte mai usor durerea. Acest lucru inlesneste straduinta creierului de a localiza durerea si, cu cat acesta primeste mai multe informatii despre zona exacta, cu atat poate gestiona mai eficient durerea.

5. Imaginatia

In lumea occidentala, exista o ingrijorare din ce in ce mai mare legata de faptul ca, exact intr-o perioada de dezvoltare, copiilor li se dau medicamente pentru aproape orice problema de sanatate.

Copiii au insa o abilitate de a gestiona durerea pe care adultii au pierdut-o complet. E vorba de imaginatie. Mai exact, capacitatea unui copil de a se transpune intr-o lume ireala este atat de mare incat are efecte psihosomatice asupra organismului.

Conform unui studiu, sa-l faci pe un copil sa-si imagineze ca pluteste pe un nor are o eficienta mai mare in ameliorarea unei dureri decat un analgezic. Medicii care au facut cercetarea au avut ca subiecti copii cu dureri abdominale - unele dintre cele mai frecvente in timpul copilariei, si care, de obicei, nu au o cauza serioasa.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#moduri ameliorare dureri fizice, #cai ameliorare dureri fizice, #ameliorare dureri fizice, #atenuare dureri fizice, #dureri fizice , #durere