Toporasul, viorica sau violeta, numit si floarea echinoctiului pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara si, uneori, chiar si la inceputul toamnei, este o planta gingasa, din specia Viola odorata.
Apare in flora spontana, in padure sau la marginea padurii, pe malurile apelor, pe campii si chiar in gradini. Frunzele toporasului au forma de inima, iar florile sunt parfumate, au cinci petale catifelate, de culoare violet, uneori alba sau albastrie.
Planta inflorita contine glicozide, saponine, substante amare, pigmentul cyamina, vitamina C si saruri minerale. In scop terapeutic, se culege planta inflorita, incepand cu echinoctiul. Intern, reduce tensiunea arteriala, curata sangele, provoaca expectoratia, si extern, vindeca ranile si cicatricele.
In Grecia antica se credea ca toporasul este floarea Afroditei, zeita iubirii. Fetele isi faceau cununi din toporasi, ca sa aiba noroc in dragoste.
Astazi, din frunzele si florile de toporasi se prepara un parfum foarte fin, cunoscut sub numele de parfum de violete.
Desi toporasii au fost utilizati, inca din vechime, in tratamente naturiste, lucrul acesta este mai putin cunoscut. Astfel, anticii considerau ca toporasii erau un leac minunat impotriva durerilor de cap si a bolilor de piele.
Fiind bogati in uleiuri volatile si mucilagii, toporasii au actiune emolienta. Datorita continutului de acid salicilic, toporasii au efect antiinflamator, febrifug, antireumatic.
Decoctul din radacina uscata de toporasi calmeaza durerile reumatice. Cura trebuie sa fie de lunga durata ca sa aiba efectul scontat. O lingura de radacina maruntita se fierbe, timp de cinci minute, intr-un sfert de litru de apa. Decoctul poate fi folosit si in caz de constipatie, avand efect laxativ.
Siropul de toporasi se face din flori proaspat culese. Se pun florile intr-un borcan, fara a le indesa, si deasupra se toarna miere, cat sa le acopere. Se lasa totul la macerat timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se ia cate o lingura de sirop de trei, patru ori pe zi. Se recomanda impotriva racelilor, a gripei, a durerilor in gat si bolilor respiratorii.
Infuzia din toporasi este utila in caz de infectie urinara. Se pune o lingurita de planta intr-o cana cu apa clocotita, se acopera si se lasa 10, 15 minute la infuzat. Se bea cate o cana de ceai, de trei ori pe zi.
Daca nu aveti o padure in apropiere, atunci mergeti in parcul orasului. Cu siguranta, acolo, veti vedea toporasi si va veti putea bucura de parfumul, frumusetea si delicatetea lor.
Sa avem sanatate!