Bucurestenii mananca la fast-food si provincialii la restaurant

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 14:06
2484 citiri
Bucurestenii mananca la fast-food si provincialii la restaurant

Potrivit unui studiu realizat in martie de Unilever Food Solutions, bucurestenii prefera sa manance la fast-food in timp ce romanii din celelalte orase prefera restaurantul.

Conform acestei cercetari, locuitorii din orasele mari, cu peste 200.000 locuitori, cheltuiesc cel mai mult pentru o masa - 40 de lei, in timp ce cei din Bucuresti cheltuiesc 15-20 de lei. Primii prefera restaurantele mixte, iar ceilalti cantinele, fast-food-urile si shaormeriile.

Trendurile la nivel national in materie de servire a mesei in oras arata ca 50% dintre romanii care iau masa in oras cel putin o data la 2-3 luni prefera sa manance in oras seara, iar 40% au declarat ca in ultimele trei iesiri in oras au luat masa in fast-food-uri si pizzerii, unde au comandat preparate din carne (36% dintre ei), pizza (32%) si ciorbe acre (13%).

Studiul Unilever arata ca 28% dintre persoanele din mediul urban cu varste intre 18 si 64 de ani iau masa in oras cel putin o data la 2-3 luni. In ceea ce priveste frecventa cu care romanii mananca in oras, 24% o fac de 2-3 ori/saptamana, 42% - o data la 2-3 saptamani si 34% - cel mult o data pe luna.

Barbatii din Romania ies mai des in oras decat femeile. Cel mai adesea ei mananca la shaormerii si cantine si prefera ciorbele acre si carnea de porc, pe cand femeile prefera salate si deserturi - in special clatite.

Mancarurile preferate difera si in functie de regiunea tarii. Astfel, in sudul Romaniei, Muntenia, Banat si Transilvania, mancarurile preferate sunt pizza, fripturile, sandvisurile, shaorma. In Dobrogea este preferata mancarea chinezeasca, in Moldova - ciorbele acre si in Oltenia si Maramures - mancarurile mixte.

Cand mananca in oras, romanii comanda diferit, in functie de categoria de varsta din care fac parte. Cei cu varste intre 18 si 24 de ani aleg cel mai adesea mancare fast-food (pizza, shaorma si burgers), cei cu varste intre 25 si 34 de ani prefera snacks-urile si garniturile cu cartofi, iar romanii peste 35 de ani prefera mancarea traditionala: ciorbele acre, supele, felurile de mancare cu carne (snitel de pui sau aripioare de pui) si deserturile.

Raportul Global a fost realizat pe 3.500 de persoane care iau masa in oras cel putin o data pe saptamana, 87% dintre ei declarand ca ar alege preparate mai sanatoase atunci cand mananca in oras, daca ar cunoaste valorile nutritionale ale acestora - 49% dintre germani, 72% dintre respondentii rusi, 77% dintre respondentii turci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a demarat vineri, 1 martie, campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, atât la nivel...
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
UDMR nu votează comasarea alegerilor: ”Nu e corect față de alegători”
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, afirmă vineri că Guvernul subordonează administraţia publică locală intereselor politice dacă adoptă ordonanţa privind comasarea europarlamentarelor...
#obiceiuri alimentare, #studiu food solutions , #fast food