Cat de rele sunt viciile tale?

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 18:36
3664 citiri
Cat de rele sunt viciile tale?

Ca orice om, ai si tu pacatele tale; unele sunt scuzabile, cum ar fi consumul exagerat de cafeina, altele sunt regretabile. Dintre acestea unele sunt, totusi, reparabile, daca constientizezi la timp efectul nociv pe care il au asupra sanatatii tale.

1. Tigarile: regretabil

Cancerul la plamani este principala forma de cancer de care sufera femeile. In cazul lor, cele 4.000 de chimicale continute par sa aiba un efect mai mare decat in cazul barbatilor, conform Prevention.com.

Insa nu toate vestile sunt rele. Fostii fumatori ar trebui sa stie ca dupa 10 ani de abstinenta, riscul de cancer la plamani in cazul lor ajunge sa fie egal cu cel al persoanelor de aceeasi varsta care nu au fumat niciodata.

Daca, insa, raul a fost facut si ai suferit de bronsita, plamanii sunt deja afectati.

Altfel, dupa 24 de ore de cand nu ai mai fumat, vasele de sange sunt deja mai sanatoase. Dupa un an, riscul de stop cardiac se reduce cu 50%. In 15 ani, predispozitia catre bolile de inima este aceeasi cu cea a nefumatorilor. 30 de minute de sport zilnic vor grabi recuperarea functiilor inimii.

Daca toti oamenii ar trebui sa consume legume si fructe, in cazul fostilor fumatori se impun portii suplimentare de capsuni si zmeura, care previn cancerul la esofag, conform unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Ohio.

Se recomanda, de asemenea, suplimente de acid folic (care se gaseste si in cereale integrale si legume verzi) si Vitamina B12 (in carne si lactate), care pot reface celulele, in asa fel incat sa nu se ajunga la cancer.

2. Marijuana: regretabil

Desi poate credeai altceva, oamenii de stiinta au aratat ca acest obicei este la fel de nociv ca si fumatul. Si asta pentru ca si in acest caz se intalnesc aceleasi chimicale nocive ca si in cazul tigarilor. Cei care se stiu cu musca pe caciula ar trebui sa urmeze aceleasi sfaturi ca si fumatorii.

3. Cafea: scuzabil

Daca nu te poti lasa de acest viciu, nu-ti face probleme. Inca nu s-a dovedit ca exista o legatura intre cafeina si bolile inimii, cel putin nu atata timp cat te opresti dupa maximum 6 cesti de cafea pe zi, dupa cum explica un expert in reabilitarea cardiaca din Los Angeles. In plus, consumul de cafea pe termen lung protejeaza de diabetul de tip 2, iar un compus din cafea previne cariile.

Totusi, ar trebui sa stii ca 300 mg de cafeina zilnic, combinate cu o cantitate insuficienta de calciu, pot duce la pierderea densitatii oaselor. Asa ca, in cazul bautorilor de cafea, ceai sau cola, suplimentele de calciu nu sunt de neglijat.

Potrivit expertilor, indicate sunt 2 cesti de cafea pe zi, peste care se toarna si ceva lapte, pentru un plus de calciu.

4. Arsurile solare: regretabil

Chiar daca dermatologii stiu ca razele ultraviolete sunt nocive, alterand ADN-ul, ceea ce poate duce la cancer, nimeni nu stie cu exactitate cat e prea mult. In plus, este greu de stiut si cine prezinta o predispozitie catre aceasta boala.

Daca stii ca iti place soarele si nu l-ai evitat pana acum, fa-ti un control in fiecare an si foloseste o crema cu un factor de protectie 15 in fiecare zi, chiar 30 daca stii ca vei petrece timp in natura.

5. Concerte zgomotoase: regretabil

Daca serile sau noptile studentiei ti le-ai petrecut pe stadion, la concerte de rock, nu da vina pe varsta pentru urechile care-ti tiuie sau pentru pierderea auzului.

O treime dintre cei 28 de milioane de americani care au probleme cu auzul atribuie aceasta pierdere a acestuia expunerii la zgomot.

Zgomotul distruge celulele nervoase senzoriale din urechi, cateodata gradual, in asa fel incat e dificil de observat. Chiar daca nu poti repara raul facut, poti pastra ceea ce mai ai inca.

Pentru a sti daca zgomotul la care esti expus este prea mare, fa urmatoarea incercare: intr-o camera zgomotoasa, daca esti nevoit sa tipi la cineva aflat la 1 metru, inseamna ca e prea zgomot. Cat despre volumul la iPod, da-l pe minimum sonor pe care il poti auzi. Atentie si atunci cand mergi cu motocicleta, exista dispozitive care iti pot proteja urechile.

6. Fast-food: scuzabil

Studiile arata ca la doar cateva ore de cand ai consumat o masa de tip fast-food, globulele grase deja iti obstructioneaza vasele de sange. Consumul continuu de astfel de alimente nesanatoase poate duce la probleme ale inimii, obezitate si diabet.

Raul facut de acest tip de alimentatie este, totusi, reversibil. Cercetarile arata ca daca iei un supliment de Vitamina E si 500 mg de Vitamina C inainte de o astfel de masa iti protejezi inimia. Insa, pe termen lung, n-ar fi rau sa te gandesti la o dieta de tip mediteranean si la 30 de minute de exercitii fizice, de 3 ori pe saptamana.

O astfel de dieta nesanatoasa, mai ales in copilarie sau adolescenta, te face sa ai carente de calciu, iar dezvoltarea ta poate avea de suferit. Daca esti inainte de menopauza, nu uita de suplimentul de 1.000 de mg de calciu pe zi; daca esti in varsta, 1.200 de mg de calciu zilnic sunt obligatorii. Tot pentru a-ti face oasele mai dense, plimba-te, fa drumetii, ridica greutati.

7. Alcool: scuzabil

Intai de toate, fii onest: bei ocazional, in weekenduri sau ai deja probleme cu alcoolul, in sensul ca bei patru pahare pe seara, de cateva ori pe saptamana, de ceva vreme?

Daca faci parte din cei aflati in prima grupa, afla ca totul se poate repara, pentru ca organele afectate de alcool - creier, ficat si pancreas isi revin destul de usor. In plus, consumul moderat de alcool n u face rau, dimpotriva.

Daca te afli, insa, in cea de-a doua categorie, mergi la medic; ficatul tau e in mare pericol. Si ai grija la talia ta, care, probabil, se afla in plina expansiune. Grasimea abdominala mareste riscul de boli de inima si de atac cerebral.

Un studiu realizat in Seattle a aratat ca femeile varstnice care au consumat zilnic cate doua sau mai multe pahare de alcool timp de 20 de ani - si care continua sa aiba acest obicei - au un risc triplu de a se imbolnavi de cancer la san.

Un alt studiu a aratat ca doua doua pahare de alcool pe saptamana maresc riscul de cataracta cu 13%, asa ca programeaza-te la oftalmolog anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vicii efecte, #fumat efecte, #alcool efecte, #zgomot efecte, #fast food efecte , #fast food