Sunt periculoase fibrele in exces?

Marti, 22 Martie 2011, ora 13:07
12050 citiri
Sunt periculoase fibrele in exces?

Expertii in alimentatie si nutritie ne sfatuiesc sa nu neglijam fibrele, rolul acestora in organism fiind foarte bine stabilit. Pot exista insa repercusiuni in cazul in care, constiinciosi, le urmam sfatul si incercam sa le consumam cat mai des?

Fibrele sunt continute in mod special de nuci, cereale, fructe si legume, ele ajutand la o buna functionare a intestinelor si chiar pastrand sanatatea inimii. Exista, insa, si efecte negative, in cazul in care se face exces, conform LiveStrong.com.

In SUA, exista niste limite bine stabilite in ceea ce priveste necesarul de fibre: in cazul barbatilor de pana la 50 de ani este nevoie de 38 de grame zilnic, dupa aceasta varsta cantitatea scazand la 30 de grame. In cazul femeilor de pana la 50 de ani este nevoie de 30 de grame de fibre, dupa aceasta varsta fiind suficiente 21 de grame.

In ceea ce priveste copiii, se porneste de la 10 grame, aduagandu-se atatea grame cati ani are copilul. De exemplu, un copil de 9 ani va avea nevoie de 10+9 grame de fibre pe zi.

Fibrele ajuta mancarea nedigerata sa treaca prin intestin, insa micsoreaza rata de absorbtie a nutrientilor in organism, prin peretii intestinului. Daca vei consuma mai mult de 50 - 60 de grame de fibre pe zi, organismul nu va fi capabil sa absoarba indeajuns de multe minerale vitale si nutrienti inainte ca mancarea nedigerata sa paraseasca organismul.

Fibrele dau senzatia de satietate pentru mai multa vreme, ajutandu-te sa slabesti si sa-ti pastrezi greutatea. In timp ce acest efect este benefic, poate fi in detrimentul copiilor, daca sunt consumate in exces. In acest caz, copilul se simte satul si va refuza sa manance cantitati suficiente din alimentele de care are nevoie pentru cresterea si dezvoltarea normala.

Daca vei creste deodata cantitatea de fibre din alimentatie, fara a lasa stomacul si intestinele sa se adapteze acestei schimbari, te vei confrunta cu balonarea, diareea si gazele.

Expertii recomanda marirea cantitatii de fibre gradual, astfel incat sa atingi necesarul zilnic de fibre in cateva saptamani. Ete obligatoriu, de asemnea, ca fibrele sa provina din alimente diferite, fructe, legume, nuci si cereale, astfel incat nevoile tale nutritionale sa fie satisfacute.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#fibre alimentatie, #fibre necesar, #fibre sanatate, #fibre cura slabire, #fibre importanta , #fibre