Beneficiile mersului pe jos

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 10:51
5732 citiri
Beneficiile mersului pe jos

O simpla plimbare, mersul pe jos, iti poate mentine atat conditia fizica, dar si sanatatea. Astfel, s-a constatat ca mersul pe jos, macar cele 30 de minute care zilnic se recomanda, scade nivelul de colesterol si tensiune arteriala ridicata, reduce riscul de imbolnavire de diabet de tip 2, te binedispune, te ajuta sa slabesti si sa fii mereu in forma.

Daca, din diferite motive, o perioada de timp mai lunga ai fost inactiv, ia-o progresiv. La inceput este suficient sa mergi pe jos doar cateva minute pe zi. Incepe prima saptamana cu zece minute de mers pe jos, creste apoi la 15 minute si, in urmatoarele saptamani, poti creste timpul destinat mersului pe jos pana la 30-60 minute, in majoritatea zilelor.

Chiar daca inceputul este greu, obositor si presupune un efort prea mare, nu neglija obiectivul si anume imbunatatirea si mentinerea sanatatii. Cand simti ca obosesti schimba ritmul, dar nu te opri si, mai ales, nu renunta.

Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Atat la barbati, cat si la femei, mersul pe jos intareste inima. Persoanele care merg zilnic pe jos au un risc mai redus de aparitie a atacului de cord sau a altor evenimente coronariene, comparativ cu cele care nu au acest obicei.

Mersul pe jos mentine si imbunatateste sanatatea creierului si ajuta la atenuarea simptomelor de depresie. Persoanele care merg pe jos macar cate 30 de minute de patru - cinci ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, vor manifesta cu pana la 47% mai putine simptome de depresie deoarece plimbarea stimuleaza buna-dispozitie si relaxarea psihica prin endorfinele secretate in timpul mersului.

Mersul pe jos mentine tonusul muscular, imbunatateste circulatia sangvina la nivelul picioarelor si previne aparitia varicelor. De asemenea, echilibreaza valorile tensiunii arteriale si stimuleaza oxigenarea tesuturilor prin cresterea arderilor si intensificarea respiratiei.

Mersul pe jos este un medicament gratuit, la indemana oricui, cu efecte dintre cele mai benefice, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica. Nu e rau sa devenim dependenti de acesta.

Mersul pe jos este asadar o sursa de sanatate pe care, cei mai multi dintre noi, o neglijam, o ignoram, cel mai adesea din lipsa de timp, comoditate sau nestiinta. Asa ca, decat sa alergi dupa autobuz ori sa regreti ca a plecat deja din statie, gandeste-te ca e mai bine pentru sanatatea ta sa mergi pe jos cele doua statii.

Plimbarile mai lungi, pe malul unei ape ori la marginea unei paduri, alaturi de un prieten drag, sunt reconfortante pentru trup si suflet, destind atat muschii, cat si mintea, relaxeaza fizic si psihic, imbunatatesc starea de spirit.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#plimbari efecte benefice, #plimbari sanatate, #mers pe jos sanatate , #fitness