Ce exercitii fizice sa faci la 40, 50, 60, 70 si 80 de ani

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 12:04
49641 citiri
Ce exercitii fizice sa faci la 40, 50, 60, 70 si 80 de ani

Exercitiile fizice pot incetini procesul de imbatranire, pot lupta cu diabetul, bolile de inima si osteoporoza. Multi stiu aceste lucruri si multe alte beneficii pe care le aduce miscarea, astfel ca actioneaza in consecinta, adica fac exercitii in mod regulat. Altii insa, indiferent daca stiu sau nu de efectele pozitive, nu au mai facut miscare de ani de zile sau nu au facut niciodata.

Potrivit unor specialisti citati de Daily Mail, nu este niciodata prea tarziu pentru a face exercitii fizice. Totodata, multe persoane care aveau un program de miscare fac greseala de a renunta la acesta pe amsura ce inainteaza in varsta cand tot ce ar trebui sa faca este sa adapteze exercitiile la capacitatea de efort si flexibilitatea pe care le au la momentul respectiv.

Iata cateva sugestii de exercitii ce pot fi efectuate in functie de varsta pe care o ai.

1. La 40 de ani

In jurul acestei varste, ritmul cardiac creste iar masa musculara incepe sa scada, ambele procese incetinind arderile si ducand la aparitia unor senzatii de presiune si oboseala la nivelul inimii, in timpul exercitiilor.

Cel mai indicat pentru aceasta varsta este sa combini exercitii care au intensitate mare cu exercitii de rezistenta si de intarire. Cele cu intensitate mare, cum ar fi alergatul, ajuta la producerea in cantitati mai mari a hormonului de crestere, care la adult are un rol important in activitatile metabolice.

Un exemplu ar fi ca, in timpul unor exercitii aerobice moderate, cum ar fi inotul, mersul pe bicicleta sau alergatul, sa ai si accelerari de intensitate - dupa ce ai alergat 60 de secunde intr-un ritm moderat, sa alergi 10 secunde foarte repede.

Cei care incep sa faca exercitii dupa o perioada lunga de sedentarism trebuie sa tina cont si mai mult de pauzele pe care trebuie sa le respecte in timpul activitatii fizice, pentru a micsora riscul unor vatamari.

2. La 50 de ani

Deja incepi sa simti efectele negative ale faptului ca ti-ai petrecut pana acum mult timp stand pe scaun, printre acestea numarandu-se durerile de mijloc, gat, umeri, o talie mai rotunjoara, dureri de cap. De la aceasta varsta femeile incep sa aiba un risc mult mai mare de a face osteoporoza (boala care slabeste oasele, expunand si mai mult la leziuni ale acestora si ale articulatiilor).

Din cauza acestui risc, inainte de a face exercitii cu un impact mare pentru incheieturi si oase (cum ar fi alergatul) ar trebui consultat un specialist. Mersul pe jos, insa, poate fi practicat fara retineri, fiind esential in prevenirea sau intarzierea osteoporozei.

Un mare impediment la aceasta varsta este jena de a exersa printre straini. Daca simti asa ceva, poti incerca sa lucrezi acasa sau cu prietenii. Diverse materiale video indrumatoare te pot ajuta, cum ar fi cele de Pilates sau yoga.

3. La 60 de ani

La aceasta varsta, capacitatea pulmonara si elasticitatea arterelor scad rapid. De aceea, ar trebui sa te concentrezi pe exercitiile cardiovasculare, adica exercitii aerobice care au un impact mic asupra articulatiilor, dar care intaresc inima si plamanii. Printre acestea se numara mersul pe jos, inotul, badmintonul.

4. La 70 de ani

Osteopenia si osteoporoza, ambele afectiuni ducand la scaderea densitatii osoase, sunt principalele cauze ale fracturilor la aceasta varsta. Elasticitatea muschilor si tendoanelor scade dramatic si creste riscul de oboseala cronica, de depresie, de scadere in greutate si de accident vascular cerebral.

In aceste conditii, recomandat ar fi sa faci doua antrenamente pe saptamana de yoga, Pilates sau tai chi, a cate 20 de minute, si doua a cate 10-15 minute, tot pe saptamana, de exercitii cardio cum ar fi inotul.

5. La 80 de ani

Pare aproape imposibil sa faci exercitii la aceasta varsta, dar nu este. Ele sunt esentiale pentru mentinerea mobilitatii si a independentei. Cele mai potrivite pentru aceasta varsta sunt exercitii ca: mersul pe jos, gradinaritul, dansul, urcatul scarilor.

Evita miscarile care te forteaza sa intinzi mult mainile deasupra capului deoarece sunt periculoase pentru inima.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#exercitii orice varsta, #exercitii fizice orice varsta, #miscare varsta, #activitate fizica varsta, #sport vartnici, #miscare batrani , #fitness