Cum sa ai un spate mai sanatos si mai sexy

Luni, 24 Mai 2010, ora 06:40
4460 citiri
Cum sa ai un spate mai sanatos si mai sexy

Cand vine vorba de aspectul fizic suntem mai preocupate de ceea ce putem vedea usor, cum ar fi solduri mai proeminente, coapse mai pline sau un abdomen nu tocmai plat, insa uitam sa ne gandim si la ceea ce nu vedem la fiecare privire in oglinda, si anume spatele.

Exercitiile pentru spate nu ne ajuta doar sa aratam mai bine, ci si sa fim mai sanatoase. Femeile care merg la sala nu acorda atentie si acestei parti a corpului decat dupa ce incep sa aiba probleme, care apar cel mai des nu din cauza unor accidente, ci din cauza ca petrec prea mult timp stand pe scaun sau in picioare.

Ce sa faci ca sa nu te doara spatele

Potrivit healthywomen.org, iata cum puteti sa aveti un spate mai sanatos si mai sexy.

Intariti-va muschii si oasele

Cele mai multe probleme ale spatelui pot fi evitate sau ameliorate prin efectuarea unor exercitii care sa va intareasca atat muschii, cat si oasele. In ce priveste muschii, ii puteti consolida prin cateva tipuri de exercitii (descrise mai jos), efectuate de cateva ori pe saptamana.

Cat despre oasele coloanei vertebrale, acestea pot fi intarite prin ridicari de greutati usoare. Femeile sanatoase pot ridica greutati de 2,2 kilograme sau chiar si mai mari.

Cele care au simptome ce indica probleme ale oaselor ar trebui sa foloseasca greutati mai mici, cuprinse intre 0,9 kilograme si 2,2, iar cele care deja au osteoporoza ar fi bine sa inceapa cu greutati de 0,4 kilograme.

Miturile durerilor de spate

Exercitiile facute special pentru intarirea muschilor ajuta in acelasi timp si oasele. O data ce ati imbunatatit starea acestora, veti incepe sa va simtiti mai bine si sa aratati mai bine. De asemenea, exercitiile pentru spate va protejeaza coloana vertebrala de comprimarea vertebrelor (o cauza frecventa a scaderii in inaltime) si de fracturi.

Ce varste sunt mai potrivite

Nu este niciodata prea tarziu sa va lucrati spatele, dar, cu cat incepeti mai devreme, cu atat e mai bine. Astfel, cele mai potrivite varste sunt cele cuprinse intre 20 si 30 de ani. Femeile de peste 40 de ani care nu au avut o viata activa ar trebui sa faca intai un test care sa le dea indicii despre densitatea oaselor lor, inainte sa se apuce de lucru.

De asemenea, exercitiile pentru spate pot fi practicate si la varste mai inaintate, de 50-60 de ani, chiar si 70, dar cu supravegherea unui specialist.

Ce exercitii sa faceti

Pentru a face cateva exercitii simple care sa va ajute spatele nu e nevoie de un program riguros. Le puteti efectua si acasa, dar zilnic, cel putin cate 10 minute.

Daca ati fost inactive fizic pana acum, aveti rani sau dureri, ori aveti alte probleme de sanatate, consultati un doctor inainte de a le incepe. De asemenea, daca simtiti jena sau chiar dureri, nu mai continuati.

Exercitii care atenueaza durerile de spate

Iata cateva tipuri de exercitii:

1. Stati intinsa pe un covoras, cu fata in jos (puteti pune un prosopel rulat pentru a va sprijini fruntea, ca sa aveti mai mult confort). Intindeti un brat in fata, cu palma in jos. Celalalt brat tineti-l pe langa corp, relaxat. Ridicati bratul intins si piciorul opus la cativa centimetri de covoras. Ridicati-va si pieptul la fel.

Tineti coloana vertebrala dreapta si fata in jos. Stati in pozitia aceasta trei secunde. Reveniti la starea initiala. Repetati pana la 10 ori si apoi schimati bratul si piciorul.

2. Stati la fel ca la inceputul exercitiului de mai sus (intinsa si cu fata in jos). Intindeti bratele usor sub nivelul umerilor si indoiti coatele. Sprijiniti-va picioarele pe degete.

Ridicati-va usor, tinand coatele, antebratele si palmele pe covoras. Tineti capul in linie cu coloana vertebrala. Ramenti asa intre 3 si 10 secunde, in functie de cat rezistati. Reveniti la pozitia initiala. Repetati de 10 ori maxim.

3. Luati o minge care are 55 centimetri sau 65 centimetri in diametru si puneti-o pe covoras. Asezati-va cu stomacul pe minge, indoiti genunchii si coatele.

Incet, intindeti un brat in fata dumneavoastra si piciorul opus, folosind mingea pentru a va mentine echilibrul. Ridicati-le numai pana la un nivel la care va simtiti confortabil. Ramaneti asa trei secunde. Reveniti, si apoi repetati de maxim 10 ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#exercitii spate, #exercitii intarire spate, #exercitii intarire muschi, #fitness spate , #fitness