Cum sa iti lucrezi corpul - sfaturi pentru barbatii de peste 50 de ani

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:10
6858 citiri
Cum sa iti lucrezi corpul - sfaturi pentru barbatii de peste 50 de ani

Felul in care imbatranesti este determinat de mai multi fatori in afara ADN-ului. Cele mai recente cercetari in domeniu arata ca exercitiile fizice pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, care include efecte debilitante asupra muschilor, inimii si creierului.

Mai exact, dovezile stiintifice arata ca exercitiile fizice protejeaza inima, relaxeaza arterele, construiesc muschi, intaresc oasele, lupta cu boli precum cancerul, stimuleaza sistemul imunitar si creierul.

"Daca nu exersezi, neuronii si legaturile dintre ei se atrofiaza", a declarat doctorul in medicina John Ratey, profesor de psihiatrie la Harvard. De aceea, efectuarea unor exercitii fizice in mod regulat este cel mai puternic medicament, activitatea fizica putand fi cea mai eficienta prescriptie pe care doctorii ar putea sa o dea pacientilor pentru o imbatranire frumoasa.

Cu ajutorul catorva sfaturi ale unor nutritionisti, cardiologi si antrenori, citati de Men's Health, poti afla cateva lucruri pe care le poti face pentru a avea grija de corp, spre a fi intr-o forma buna si dupa 50 de ani.

1. Fa exercitii aerobice

Adultii care au facut exercitii aerobice in ritm moderat, timp de o ora, patru zile pe saptamana, - e vorba de exercitii precum alergatul, urcatul scarilor, mersul pe o bicicleta stationara - , au avut un flux sangvin mai mare intr-o zona a creierului responsabila cu formarea amintirilor, conform unui studiu realizat la Universitatea din Columbia.

Iar un flux de sange marit poate stimula cresterea de noi celule nervoase - un proces numit neurogeneza.

In plus, un alt studiu a aratat ca antrenamentul de rezistenta facut o data pe saptamana a imbunatatit rezultatele la testele de memorie facute de participanti cu 12,6%.

2. Mananca mai mult peste

Celulele persoanelor care au un nivel ridicat de acizi omega-3 in organism imbatranesc mai incet, conform unei cercetari realizate la o universitate din California. Oamenii de stiinta inca nu stiu care este explicatia pentru acest lucru, dar banuiesc ca este vorba de proprietatile antiinflamatoare ale acestor acizi, din moment ce multe afectiuni asociate cu imbatranirea, cum ar fi artita, bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, sunt legate de inflamatia cronica.

Pentru a sta cat mai bine la capitolul acizilor omega-3, specialistii recomanda consumul a doua portii de peste de apa rece pe saptamana, cum ar fi somonul sau macroul. De asemenea, util ar fi si un supliment cu ulei de peste, luat zilnic (circa 2 grame pe zi).

3. Relaxeaza-ti arterele

Exercitiile aerobice facute in mod regulat pot intarzia si chiar anula efectele imbatranirii asupra arterelor, dupa cum arata concluziile unui studiu.

Iar profesorul de kinesiologie si de psihologie aplicata Douglas R. Seals explica si cum se intampla acest lucru: exercitiile maresc rata batailor inimii, stimuland circulatia sangvina; o circulatie mai buna creeaza apoi mai multa presiune asupra peretilor interiori ai vaselor de sange - stratul endotelial - care, in schimb, stimuleaza productia de oxid nitric; acesta imbunatateste capacitatea arterelor de a se dilata si are si alte efecte pozitive, cum ar fi reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ, protejand arterele.

Noi cercetari arata ca intervalele de exercitii aerobice facute la o intensitate mai mare ofera mai multe beneficii stratului endotelial decat un antrenament aerobic constant ca intensitate.

4. Nu uita de exercitiile cu greutati

Daca ai facut pana acum exercitii cu greutati, nu renunta. Iar daca nu ai facut, incepe acum - nu este prea tarziu.

De asemenea, ar trebui sa faci mai multe miscari care vizeaza echilibrul, pentru a intari picioarele, gleznele, abdomenul si pentru a imbunatati postura. Incearca sa faci zilnic exercitii pentru flexibilitate, iar de trei ori pe saptamana sa faci cate 20 de minute de exercitii pentru fiecare domeniu principal: flexibilitate, forta si cardio.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#exercitii fizice 50 ani, #exercitii fizice barbati, #corp barbati 50 ani , #fitness