Fii in forma cu Dani Grigore: Ora perfecta pentru a face sport - Mananci inainte sau dupa?

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 10:56
16887 citiri
Fii in forma cu Dani Grigore: Ora perfecta pentru a face sport - Mananci inainte sau dupa?
Foto: Arhiva personala Dani Grigore

Ai decis ca e cazul sa incepi sa alergi sau sa mergi la sala, dar nu stii care e cea mai potrivita ora pentru aceasta activitate, astfel incat rezultatele sa fie maxime, iar tu in cea mai buna forma.

Parca nici nu ai vrea sa ti se spuna ca "dimineata, la ora 6.00, e cel mai bine sa te antrenezi", mai ales ca-ti amintesti din vremea liceului ca mereu intarziai sau intrai la ora dormind pe tine. N-ai vrea sa ti se intample asta si cand mergi la sala.

Nu trebuie sa fii specialist in domeniu pentru a sti cand este cel mai bine sa te antrenezi sau sa mananci. Iar variante corecte de raspuns sunt mai multe, dupa cum explica pentru Ziare.com antrenorul Dani Grigore:

1. Mergi la sala dimineata - mananca inainte de antrenament cu 30-40 minute;

2. Mergi la sala dimineata - mananca inainte o banana si ia micul dejun dupa antrenament;

3. Antreneaza-te la pranz - mananca inainte cu cel putin 60 de minute;

4. Antreneaza-te seara - incearca sa mananci cat mai usor si sanatos la cina.

In felul acesta, in functie si de restul activitatilor dintr-o zi, vei gasi ora perfecta de antrenament pentru tine. Din proprie experienta iti spun ca salile sunt goale intre orele 6:30 - 10:00, 13:00 - 16:00 si dupa ora 21:00, pana la 24:00.

Cele mai aglomerate intervaluri de timp sunt intre 16:00 - 21:00, pentru ca atunci sunt cele mai multe antrenamente de grup, iar majoritatea ajunge la sala dupa ce termina munca.

Daca nu iti place aglomeratia si vrei sa te bucuri de energia ta, iti recomand sa mergi la sala in prima parte a zilei, pentru ca esti odihnit.

Daca esti o persoana activa si vrei sa socializezi in timp ce te antrenezi, mergi seara; sigur nu te vei plictisi.

Fiecare individ functioneaza altfel, iar pentru fiecare in parte exista un moment in zi cand se simte cel mai bine sa faca miscare. Cu toate acestea, ne putem adapta; trebuie doar sa vrem si sa fim motivati.

Fii in forma cu Dani Grigore: Cum sa te tii de sport - Trucuri ca sa nu-ti pierzi motivatia

Indiferent de ora pe care o alegi sa te antrenezi, trebuie sa stii ce vrei sa faci si cat timp ai la dispozitie, altfel antrenamentul va fi unul cu o intensitate redusa si nu te vei implica. Intensitatea antrenamentului este mai importanta decat ora la care il faci sau durata.

Acum, ca ai aflat cand trebuie sa mergi la sala sau sa alergi, trebuie sa mai stii ca trebuie sa si mananci ceva de calitate, care sa te alimenteze cu energie, pentru a-ti duce antrenamentul la nivelul propus. Fara o alimentatie adecvata, e drept ca iti vei imbunatati conditia fizica, mobilitatea si foarte putin forta, insa, daca mananci corespunzator, corpul tau va raspunde mai bine antrenamentelor.

Iata de ce reguli de alimentatie ar trebui sa tii cont:

1. Poti sa mananci inainte de antrenament doar daca ajungi la sala in 90 minute.

2. Daca te antrenezi devreme, ia o gustare (un mar, o banana sau un iaurt) si mananca dupa ce termini. Nu sari peste masa, pentru ca toata ziua iti va fi foame!

3. Esti adeptul antrenamentelor de pranz? Cu doua ore inainte de antrenament mananca, iar efortul depus poate fi de doua ori mai mare comparativ cu situatia in care te-ai fi antrenat "pe stomacul gol".

4. Esti "pasare de noapte"? Daca ai mancat la pranz, ia o gustare inainte si mananca dupa antrenament. Altfel, dimineata vei manca mai mult ca de obicei.

Fii in forma cu Dani Grigore: Cum dai burta jos repede si bine

Prin exercitiu si implicare iti vei gasi ora perfecta pentru a te antrena si perioada cand trebuie sa mananci. Din experienta iti spun ca toti clientii care se antrenau pe stomacul gol (nu mancau nimic timp de 4-5 ore) nu duceau antrenamentul la bun sfarsit, chiar riscam sa nu ii aduc in forma dorita. Dupa ce i-am convins sa manance, au inceput sa duca antrenamentele la alt nivel si sa se motiveze mai bine.

In doua saptamani si-au schimbat obiceiurile legate de masa.

Daca vrei sa slabesti sau sa iei in greutate, trebuie sa mananci!

Dani Grigore,

Instructor personal si fitness manager Pure Jatomi Fitness Tomis Mall Constanta

https://www.facebook.com/danigrigorecoach/

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Ora perfecta pentru a face sport, #mancare inainte sala, #mancare dupa sala, #alimentatie inainte dupa sala, #antrenor Dani Grigore , #fitness