Vrei sa iesi in miez de noapte din casa pentru a ajunge la o prietena ce are nevoie de consolare, serviciul tau se termina dupa lasarea intunericului, iar strazile pe care circuli nu sunt tocmai sigure? Tot timpul te urmareste un sentiment straniu, parca stai cu inima stransa si cu teama ca ai putea pati ceva.
Te afli pe strada, seara si auzi pasi in urma ta... ai senzatia ca o persoana se apropie deranjant de mult, cu pasi apasati... Apoi vezi un om trecand in fuga pe langa tine, grabit sa prinda ultimul autobuz ce il duce si pe el acasa, la familie. Acesta este cazul fericit. Dar ce te faci atunci cand viata iti este amenintata, cand pasii sunt urmati de vorbe si gesturi amenintatoare, cand te vezi pus in situatia de a-ti pierde bunuri valoroase sau chiar viata? Atunci trebuie sa fii pregatit pentru orice.
De aceea, este bine, indiferent de varsta sau sex, sa stii cateva notiuni de autoaparare. Unele care sa-ti intareasca instinctele, sa te faca mai stapan pe situatie si, posibil, sa-ti salveze viata.
Tehnica Krav Maga, spre exemplu, este derivata din stilul de lupta al fortelor de elita israeliene. Poti sa lupti simplu si eficient, fara sa ai nevoie de manusi si alte obiecte, fara sa executi miscari elaborate sau sa fii Jackie Chan-ul cartierului.
Te ajuta sa tii agresorul departe, sa il pui la pamant si sa ramana acolo pana cand tu reusesti sa fugi sau sa ceri ajutor si sa scapi din situatiile periculoase fara traume fizice sau emotionale.
Recunoasterea unei situatii periculoase
Dupa cum explica pentru Ziare.com expertii Vlad Cepraga si Adrian Matei, in primul rand trebuie sa ai simturile suficient de alerte incat sa recunosti apropierea unei situatii periculoase. Pe o strada agitata, normal ca vei primi coate din toate partile si foarte multe persoane vor trece pe langa tine. Pe un trotuar laturalnic, insa, sau noaptea, cand nu mai e atata lume, o apropiere mai mare de 5-10 metri a unui om fata de tine poate sa fie dubioasa.
Incearca sa grabesti pasul (dar nu prea evident) si observa daca si celalalt face acelasi lucru. Daca simti ca pericolul este iminent, iar persoana in cauza a ajuns la cativa centimetri de tine, te-a prins de umar, mana, sau a inceput sa-ti vorbeasca agresiv, este cazul sa iti ascuti instinctele si sa te aperi.
Bineinteles, daca poti intra intr-o scara de bloc pe care sa o incui repede, sa strigi pe cineva din apropiere sau sa te urci in masina, situatia este rezolvata. Daca, in schimb, toate caile de scapare sunt imposibile, cateva miscari stiute dinainte sunt singurii tai prieteni. Iata un exemplu despre cum ai putea sa reactionezi corect:
In sala de curs, elevii sunt pusi in situatii similare cu cele din viata reala, sunt simulate exact mediile in care se intampla cele mai multe agresiuni. Se stinge lumina in sala, se pun lasere si lumini derutante, precum acelea din discoteca, unde sunt furate o multime de bunuri, ori se creeaza invalmaseala, precum aceea din autobuz.
Unde sa lovesti
Miscarile posibile pentru imobilizarea si dezarmarea agresorului sunt o multime. Punctele slabe pot sa fie multe parti ale corpului, de la nas, testicule, ochi, gat, pana la incheieturi sau zona ficatului.
Tocmai asta inveti la cursuri, cum sa scapi dintr-o stransoare din spate, daca esti prins de gat, de mana, daca esti atacat din fata sau din spate, cum scapi in cazul in care cel care te ataca este mult mai puternic decat tine din punct de vedere fizic.
Trebuie sa te folosesti de orice obiecte ai avea la indemana, de la pixuri, chei (cu care poti intepa agresorul), mape (cu care sa lovesti in zona marului lui Adam), si chiar traditionala poseta. Ce te ajuta cel mai mult este tocmai faptul ca atacatorul nu banuieste ca vei opune rezistenta, el crede ca te vei speria si vei actiona necontrolat sau pur si simplu vei sta.
Prin miscarile corecte, insa, vei scapa de talharii, violuri, sechestrari, poate oameni incredibil de violenti din trafic.
Ce oameni vin la cursurile de autoaparare
Indiferent de varsta, sex si alte lucruri despre care ai crede ca te tin departe de sala, este bine sa-ti invingi timiditatea si sa faci ceva pentru prevenirea incidentelor neplacute.
In sala de curs Krav Maga vin de la adolescenti care s-au saturat sa fie bataia de joc a baietilor mai mari de la scoala sau liceu si care le fac viata un calvar, furandu-le banii de mancare, telefoanele mobile si facandu-i de ras, pana la sotii care nu isi gasesc linistea acasa, sunt abuzate de soti, simt ca se afla intr-un pericol permanent si nu vor sa fie niste victime.
Mai vin si oameni care nu au avut de-a face cu vreun jaf, dar vor doar sa mearga mai siguri pe ei pe strada sau altii care isi doresc sa slabeasca si, barbati fiind, poate le este jena sa mearga la aerobic sau cele doua picioare stangi ii impiedica sa ia cursuri de dans.
Oricare ar fi motivele, pana la urma ele ajung sa se impleteasca, pentru ca la orele de autoaparare se lucreaza si corpul, atat prin tehnicile specifice, cat si prin exercitii (flotari, abdomene), se elimina surplusul de grasime, dar si mintea devine mai agera, increderea in sine creste, iar posibilitatea de a scapa de pericole devine si ea din ce in ce mai mare.
In cat timp inveti sa te aperi
Cu fiecare saptamana inveti ceva nou, dar pentru a te asigura ca instinctele tale se ascut este bine ca macar jumatate de an, cu 2-3 sedinte pe saptamana, sa te tii de treaba. Instructorii spun ca este ca si cum ai invata sa sofezi. Prima data cand te urci la volan, comenzile ti se invalmasesc in minte, esti stresat si nu prea stii ce sa faci in situatii limita.
Cu timpul, insa, prin exercitiu, faci totul fara sa te mai gandesti, iar cand esti pus intr-o situatie limita, experienta iti poate salva viata.
Echipamentul este simplu: imbracaminte lejera, elastica, pantofi sport si... multa ambitie.
Nu este intotdeauna simplu, poate ca in invalmaseala de miscari, cursantii se mai si ranesc usor, dar totul se intampla intr-un mediu controlat, unde nimeni nu incearca sa iti faca rau, ci doar sa te invete.
Cat despre costuri, se poate spune ca sunt similare sedintelor de fitness, respectiv 150 lei un abonament de 12 sedinte.
fara o forta fizica... Vezi tot