Schimba-ti viata facand jogging

Duminica, 16 Mai 2010, ora 11:58
4337 citiri
Schimba-ti viata facand jogging
Foto: Yourfitnessguru

Cei care se apuca de alergari au in genere un obiectiv bine stabilit: fie ca e vorba de slabit, tonficarea picioarelor, eliminarea stresului sau prevenirea bolilor, jogging-ul iti poate schimba radical viata.

Te amagesti crezand ca miscarea poate duce la probleme cu genunchii sau ca, atunci cand ai o raceala, ar trebui sa sari peste ora de alergari, arata specialistii, pentru Times Online.

Alergarile duc la probleme cu genunchii

Studiile privind osteoartrita la genunchi si la coapse au aratat ca sportivii nu sunt mai predispusi la aceasta afectiune decat cei care alearga.

Mai mult, specialistii arata ca alergarile te ajuta sa-ti mentii glaznele sanatoase. Singurele probleme care apar sunt atunci cand ai suferit o accidentare si nu faci o pauza pentru recuperare: in acest caz, miscarea poate inrautati situatia.

Raceala nu trebuie sa te opreasca

In genere, e bine sa fii atent la semnalele pe care ti le transmite organismul. Daca esti bolnav, nu e cazul sa te fortezi sa ai aceeasi performanta.

Insa in niciun caz nu iti pui in pericol sanatatea daca alergi cand ai o raceala, arata specialistii. Atentie! Nu acelasi lucru e valabil in cazul gripei.

Nu e niciodata prea tarziu sa incepi

Ajunsi la o anumita varsta, unii cred ca nu se mai pot apuca de jogging. Dimpotriva, studiile au aratat ca miscarea aduce beneficii mari sanatatii, in cazul persoanelor trecute de 50 de ani.

Singura recomandare este sa incepi intr-un ritm usor si sa nu depui un efort prea mare.

Antrenamentele cu intervale, singura solutie?

In genere, programul de exercitii trebuie sa fie modificat in functie de obiectivele pe care le ai. Jogging-ul este o solutie comoda pentru multe persoane, iar antrenamentele de interval sunt recomandate doar in cazul celor care vor neaparat sa isi imbunatateasca performanta, sau sa slabeasca mai mult.

Monitorizarea inimii nu este obligatorie

Un aparat pentru monitorizarea ritmului cardiac te poate ajuta la debutul unui program de alergari - astfel, ai siguranta ca nu depui prea mult sau prea putin efort. Insa, pe masura ce sportul devine rutina, poti renunta la monitorizare si poti ajusta singur ritmul.

Alergarile, ideale pentru slabit

Multe persoane au impresia ca alergarile nu fac decat sa lucreze muschii picioarelor. Insa adevarul este ca, in cazul persoanelor supraponderale, alergarile pot fi de ajutor. Pentru a scapa de colacei in cazul unor persoane cu greutate normala, studiile au aratat ca cea mai buna solutie sunt antrenamentele de rezistenta.

Performanta, numai pentru sportivi

Nu oricine poate face performanta, asta e adevarat: conditia fizica la atleti este mult mai buna decat in cazul amatorilor.

Alergarile pun probleme femeilor

In cazul femeilor, alergatul poate pune probleme. In primul rand, e nevoie intotdeauna de un sutien special sport, pentru ca ritmul alergarii poate duce la slabirea tesutului sanilor.

O alta problema serioasa este cea a tenului. Majoritatea sportivilor de performanta care fac curse lungi vor arata batrani, chiar daca au 20 de ani. Asta pentru ca miscarea intinde tesutul de sub piele, iar soarele si vantul pot face ravagii in cazul tenului. Efectele nu sunt insa marcante, iar in cazul amatorilor, sunt si mai putin vizibile.

Beneficiile sunt, in orice caz, mai mari decat dezavantajele, deoarece corpul se mentine tanar.

Femeile gravide pot in continuare sa alerge, daca nu sunt in stadii avansate ale sarcinii, insa trebuie sa mentina un ritm care sa nu le puna in pericol copilul.

Alergatul pe banda, la fel de eficient

Alergatul pe banda este de multe ori mai usor decat cel de pe teren, insa singura diferenta este suprafata pe care se alearga. Chiar daca alergi la sala si nu afara, arzi in continuare calorii, iar organismul castiga.

In cazul unei competitii, spre exemplu, cel mai bine este sa te antrenezi pe o suprafata similara cu cea pe care o sa aiba loc concursul.

Alergatul arde grasimi?

Studiile arata ca poti arde grasimi prin exercitii efectuate o perioada mai lunga, la intensitate moderata (aproape o ora) sau prin exercitii scurte si intense. Poti sa alegi ce iti place mai mult.

Cati bani sa dau pe pantofi sport?

Pantofii sport buni nu trebuie sa fie neaparat si scumpi. Sportivii de performanta investesc multi bani in pantofi, insa pentru cateva sedinte de jogging pe luna nu e nevoie sa spargi banca.

Pantofii sport moderni pot arata ca noi pana la un an, si numai in cazul in care se rup sau te incomodeaza are rost sa ii schimbi.

Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Cum ajung să trăiască locuitorii dintr-o „Zonă Albastră” peste 90 de ani. Obiceiurile care îi mențin în formă
Insula grecească Ikaria, care face parte din cele cinci „Zone Albastre”, devine tot mai cunoscută pentru longevitatea impresionantă și sănătatea locuitorilor săi care ajung să...
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
5 mituri despre alergat care îți compromit antrenamentele
Îți dorești să faci sport, pentru a-ți menține greutatea sau chiar pentru a elimina kilogramele în plus? Dacă nu ai timpul necesare pentru a te ține de un program strict de fitness, cu...
#jogging efecte sanatate, #reguli jogging, #efecte jogging, #sport , #fitness