Step aerobic: coregrafie, voie buna si slabit - Interviu (Galerie foto)

Luni, 07 Mai 2012, ora 12:11
21506 citiri
Step aerobic: coregrafie, voie buna si slabit - Interviu (Galerie foto)

Stepul este o modalitate prin care poti face miscare, arde calorii, intari muschii si invata elemente de coregrafie in acelasi timp, totul intr-o atmosfera destinsa, vesela.

O sedinta dureaza in jur de 50-60 de minute, dar experienta iti va arata ca timpul va trece incredibil de repede.

Antrenoarea Daniela Iliescu isi invata elevele ora de ora miscari noi, spunandu-le cum sa isi foloseasca la maximum abilitatile fizice pentru a avea in scurt timp un corp de invidiat. Iata ce ne invata ea despre acest tip de miscare si de ce ar fi bine sa-l alegi atunci cand te hotarasti sa urmezi un program sportiv:

Cat dureaza o sedinta de Step aerobic?

O sedinta de Step aerobic poate avea ca durata intre 50-60 de minute.

Cu ce se diferentiaza de aerobic? Ce are in plus fata de alte sporturi?

Principala diferenta intre aerobicul clasic si Step Aerobic este utilizarea step-ului - acea platforma de forma dreptunghiulara, care poate fi utilizata la diferite inaltimi, in functie de tipul de clasa si de obiectivele avute in vedere.

Clasele de Step pot fi diferite ca si structura. Astfel, cel mai des intalnite clase in programul salilor de fitness sunt cele de Step Tone si Step Dance. Daca in primul tip de clasa accentul cade pe un program de tonifiere, in cel de-al doilea tip de clasa accentul cade pe un antrenament cardio si pe memoria motorie.

Zumba, portia ta de sanatate si distractie - Fotoreportaj Ziare.com

Astfel, clasa de Step Tone are ca obiectiv principal tonifierea musculara si utilizeaza step-ul ca si element ce reuseste sa aduca un plus antrenamentului, oferind pe de o parte diversitate in alegerea exercitiilor, iar pe de alta parte un plus de dificultate si eficienta in executie.

Clasa de Step Dance este, insa, o clasa speciala, in care dansul si antrenamentul cardio se impletesc intr-o coregrafie de pasi executati pe step, in timp ce in fundal muzica incanta simturile.

Profesoara spune ce bucurie ii produce fiecare ora de Step Dance, caci vede o adevarata coregrafie executata la inceput timid de catre cursante, care treptat devine din ce in ce mai bine pusa la punct, fetele invatand cate ceva din miscarile dansatorilor profesionisti.

Slabesti, te distrezi si scapi de depresie cu Kangoo Jumps! - Reportaj Ziare.com

Acest tip de antrenament este indicat pentru orice persoana?

Orice persoana poate participa la clasele de step, cu exceptia acelora care au probleme grave de sanatate, probleme respiratorii sau cardiace, dar si probleme legate de articulatii.

Cursurile se adreseaza ambelor sexe? Vin si barbati la cursuri?

La ambele tipuri de clase pot participa atat femei, cat si barbati. Din experienta mea, trebuie sa spun ca in clasele de aerobic, fie ele de step, dance, tae bo, aqua, zumba fitness sau pilates, femeile intotdeauna vor fi in numar majoritar prezente. Insa sunt placut impresionata si incantata atunci cand reprezentanti ai genului masculin sunt prezenti in sala si se antreneaza cot la cot cu fetele. Indeosebi daca vorbim despre clasele de step coregrafie.

Gimnastica in apa - ce este, cat costa si unde o poti practica - Fotoreportaj Ziare.com

Este mai intens fata de alte sporturi asemanatoare?

Daca ne referim aici la efortul depus in clasele de step, trebuie sa avem in vedere cateva criterii pe baza carora acesta poate fi stabilit - parametrii efortului, care se realizeaza tinand cont indeosebi de obiectivele clasei (lectiei) si de nivelul motric al participantilor.

Astfel, clasele de step nu fac exceptie de la regulile care guverneaza antrenamentele sportive. Iata de ce, intensitatea efortului este data de felul in care instructorul isi construieste clasa tinand cont de volum, durata, amplitudine, frecventa, intensitate si complexitate.

Astfel, tin cont de nivelul elevilor atunci cand stabilesc nivelul efortului unui curs. La inceput totul este mai lejer, dupa care complic usor lucrurile, pentru a se evolua in ceea ce priveste rezistenta organismului. Nu ar avea rost ca nivelul sa fie foarte ridicat, caci lumea s-ar speria, nu ar face fata si ar renunta.

Care sunt beneficiile lectiilor de step?

Printre cele mai importante beneficii se numara: dezvoltarea sau mentinerea capacitatii de efort in regim aerob (imbunatatirea functiilor cardio-vasculare si respiratorii), arderea caloriilor, imbunatatirea capacitatii de coordonare si control, eliberarea nivelului de stres.

Exista clase de step pentru incepatori si pentru avansati?

Desigur! In majoritatea salilor de fitness si aerobic exista clase diferite, in functie de capacitatile motrice ale participantilor, dar si de nivelul acestora de cunoastere a caracteristicilor clasei de step. Aceasta diferentiere se face indeosebi in clasele de Step Dance, cand gradul de dificultate a coregrafiei poate fi adaptat de catre instructor in functie de participantii prezenti la clasa.

In ceea ce priveste clasa de Step Toning, aceasta poate pastra acelasi grad de dificultate, cu mentiunea ca instructorul sa ofere explicatii, dar si indicatii suplimentare participantilor aflati la inceput de drum, atat legat de modalitatea de executie corecta a exercitiilor, cat si de dozarea efortului. Un alt element important in clasele de step dedicate persoanelor incepatoare este motivatia. Un instructor experimentat si dedicat va face intotdeauna apel la motivatie, pentru a aduce un plus de eficienta clasei.

Care sunt principalele grupe musculare lucrate intr-o clasa de step?

Exercitiile efectuate cu ajutorul step-ului actioneaza indeosebi asupra musculaturii trenului inferior: a coapselor, a gambelor si a fesierilor.

Asta nu inseamna ca abdomenul este neglijat, caci dupa exercitiile in picioare urmeaza si cele de pe saltea, unde avem grija ca elevele sa se poata mandri in scurt timp cu o talie subtire si muschi abdominali tonifiati frumos.

Exista reguli ce trebuie urmate in timpul clasei de Step?

Da, exista cateva reguli si acestea privesc:

- tipul de incaltaminte utilizat - pantof sport cu talpa flexibila, mai groasa si care sa aiba o curbura la mijlocul acesteia (talpa pantofului urmareste talpa piciorului)

- intotdeauna se urca pe step cu toata talpa piciorului, nu doar cu varful sau jumatate din talpa, indiferent de pasul efectuat, pentru a inlatura riscul de producere a unor accidente nedorite

- se inspira la urcarea pe step si se expira la coborarea de pe step

- pentru clasa de Step Dance, step-ul se fixeaza la cel mai jos nivel, in timp ce la clasa de Step Tone, acesta poate fi ridicat la diferite niveluri.

Cum se desfasoara o lectie de Step?

Ambele tipuri de clase de step urmeaza aceleasi reguli de aur ale oricarui sport practicat. In prima parte a lectiei se executa miscari de incalzire a musculaturii si de pregatire a organismului pentru efort, apoi urmeaza partea fundamentala a cursului, in care se efectueaza exercitii de tonifiere cu ajutorul step-ului (Step Tone) sau pasi de step care, pe parcursul a 40-45 de minute, se combina formand o coregrafie dansanta (Step Dance), in timp ce in partea de final a lectiei se are in vedere relaxarea musculaturii, stretching-ul, precum si revenirea organismului la starea de dinainte de efort.

Unde poti face Step aerobic in Capitala si la ce pret:

- la Perfect Body, in zona Bulevardul Carol, o sedinta costa 23 de lei, mai avantajoase fiind abonamentele. De exemplu, un abonament cu 12 sedinte costa 200 de lei;

- la Planet Swym&Gym poti lua un abonament de o luna, prin care sa ai acces la piscina si sala de fitness, pachetul fiind de 400 de lei;

- la Unique taboo Gym, pe Calea Rahovei, o sedinta costa 15 lei;

- la Lotus Sport, pe strada Padesu, langa City Mall, o sedinta este 20 de lei.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#step aerobic exercitii, #step aerobic sfaturi, #step aerobic slabit, #step aerobic tonifiere muschi, #step aerobic calorii, #step aerobic preturi , #fitness