Fructele si legumele si-au pierdut calitatea. Ce e de facut?

Marti, 27 Iulie 2010, ora 16:51
3230 citiri
Fructele si legumele si-au pierdut calitatea. Ce e de facut?

Desi avem datoria zilnica de a manca multe fructe si legume, se pare ca efectul lor asupra sanatatii noastre este diminuat din cauza faptului ca valorile lor nutritionale au scazut foarte mult, spre deosebire de cele pe care le consumau bunicii nostri acum 30 de ani.

Mai multi cercetatori sustin ca valoarea nutrionala a fructelor si legumelor a scazut in timp, din cauza modului in care agricultorii le cresc.

In 2004, Donald Davis, PhD, cercetator la Institutul de Biochimie de la Universitatea din Texas, a analizat 43 de fructe si legume din perioada 1950 - 1999 si a observat ca aportul de vitamine, minerale si proteine scadea pe masura trecerii timpului, informeaza MSN.

De exemplu, un brocoli avea 130 de grame de calciu in 1950, iar azi are doar 48 de mg. De ce se intampla asta? David sustine ca vinovati se fac cei din agricultura care pun substante chimice ca sa grabeasca procesul de crestere, iar fertilizatorii sintetici impiedica absorbtia nutrientilor din sol.

De aceea, este recomandabil sa consumi produse organice. Daca nu dispui de un buget pe masura si totusi iti doresti sa fii o persoana sanatoasa tine cont de cateva sfaturi.

- Cauta sa cumperi fructele si legumele intens colorate, deoarece acestea sunt mai sanatoase.

- Vei avea parte de o calitate nutritionala mai mare daca vei manca in combinatie legumele, inclusiv cand este vorba de sosuri.

- Daca e mai mare nu inseamna ca e si mai bun, asa ca incearca sa cumperi legume si fructe mai mici pentru ca nivelul nutrientilor este mai mare.

- Consuma fructele si legumele in cel mult o saptamana de la momentul in care le-ai cumparat pentru ca trecerea timpului nu le face mai bune, asa cum se intampla cu vinul.

- Daca se poate, incearca sa speli bine legumele si fructele si sa consumi si coaja, deoarece contine nutrienti importanti pentru sanatatea ta.

- Incearca sa mai lasi vizitele la supermarket si sa te intorci la piata. Cumpara legume si fructe de la tarani, pentru ca sunt mai sanatoase, chiar daca nu arata ca in reclame.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#consum fructe legume, #pierdere valoare nutritionala , #fructe calorii