De pe masa de Sarbatori nu trebuie sa lipseasca fructele. Pe langa mere, banane, struguri si lamai, portocalele, ca niste globuri mari de lumina, atrag prin colorit dar si prin aroma unica, de neconfundat cu care parfumeaza incaperea.
Se pare ca portocala, considerata un elixir al tineretii, care-si are originile in sud-estul Asiei, India, Turcia si Grecia, este o combinatie intre pomelo si tangerina. Chinezii o numesc "marul chinezesc". In prezent, cel mai important producator de portocale este Brazilia, urmata indeaproape de SUA si Mexic.
Portocala este un fruct bogat in zaharuri usor asimilabile si o serie de acizi organici care-i dau gustul acrisor, vitaminele A, C si cele din grupul B, minerale precum calciul, fierul, potasiul, magneziul.
De aceea este recomandata tuturor persoanelor sanatoase sau nu, indiferent de varsta, ca remineralizant si revitalizant al organismului.
Stratul de coaja alba al portocalei, usor amarui, este bogat in flavonoide, substante care stimuleaza activitatea veziculei biliare si a pancreasului, combat febra, intaresc imunitatea si distrug unele
bacterii.
Specialistii spun ca un simplu pahar de suc de portocale, preparat in casa, baut zilnic, reduce riscul infarctului cu pana la 25%. Sucul este un detoxifiant puternic si energizant in caz de oboseala fizica sau psihica datorita continutului de potasiu. De asemenea, sucul normalizeaza nivelul colesterolului si al glucidelor in sange reducand pericolul aparitiei aritmiei cardiace.
Portocalele contin numeroase substante cu efect anticancerigen ceea ce o recomanda in profilaxia neoplaziilor la stomac, esofag si tumorilor cavitatii bucale.
Ca atare, cate una sau doua portocale inainte de mesele principale, ajuta
digestia si combat constipatia de aceea sunt de preferat in locul clasicelor
medicamente care au reactii adverse si creaza dependenta. Consumul regulat de portocale si nu numai de Sarbatori, ajuta ca organismul sa lupte mai usor cu infectiile si racelile de sezon.
Nu aruncati cojile portocalelor. Uscati-le si pastrati-le pentru
ceai sau puneti-le pe calorifer ori soba. Aerul din incapere va capata o mireasma calma, calda, linistitoare.
Retineti:- tratamentul naturist nu suplineste o vizita la medicul de familie sau la
medicul specialist;
- tratamentul naturist nu are efecte secundare si nu da dependenta;
- efectele tratamantului naturist nu sunt imediate, ca in cazul unui
tratament medicamentos, de aceea pacientilor li se recomanda multa rabdare;
- un produs - mar, usturoi, cartof etc - trecut printr-un proces de
fabricatie, nu mai este natural pentru ca nu mai are aceleasi proprietati si
efecte ca atunci cand este cules, adunat din gradina sau copac.
- daca nu credeti in produsele naturiste si efectele lor benefice asupra
organismului uman, inutil sa apelati la tratamentele naturiste. Increderea
ca va vor ajuta, ca va vor face bine inseamna 50% ajutor, vindecare.