Compotul - fructe de catifea in bucataria ta

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 13:55
13443 citiri
Compotul - fructe de catifea in bucataria ta

Istoria omenirii nu ne spune cine a facut compot pentru prima data, desi acest produs poate fi gasit in bucataria multor popoare, consumat, mai ales, iarna, dupa ce fructele proaspete incep sa se imputineze.

Totusi, se crede ca originea compotului, unul dintre cele mai sanatoase alimente, s-ar afla intr-o sarbatoare evreiasca, numita "Rosh Hashanah", care se prepara la inceputul noului an iudeu, cand se fierb fructe in suc dulce si se servesc invitatilor pentru a indulci anul si ca sa le aduca mult noroc.

In functie de fructele sau de combinatia de fructe folosita, compotul poate avea gusturi si arome deosebite, nebanuite. Daca mai ai cumva in camara borcane de compot neconsumate, acum, la timp de schimb sezonier, e momentul sa le consumi, ca doar n-ai consumat o groaza de timp si energie ca sa le tii acolo doar sa ocupe un loc. Si-apoi, stii foarte bine ca natural e doar ceea ce ai preparat tu, acasa, in propria-ti bucatarie.

Atat fructele, cat si sucul au calitati benefice pentru sanatatea ta, fiind incarcate de mineralele continute de fructele proaspete care-ti pot improspata resursele organismului.

Sucul din compot, si ma refer aici, in primul rand, la compotul de mere si pere, seamana cu o catifea atunci cand o netezesti si-i simti moliciunea sub palme. Sistemul digestiv, poate la multe persoane, iritat de regimul alimentar de peste iarna, va avea numai de castigat de pe urma consumului acestui aliment atat de bland.

Compotul de fructe, mai ales cel preparat fara zahar, te ajuta sa slabesti fara sa te anemiezi, dar iti poate asigura si o digestie excelenta, in caz ca ai probleme cu constipatia si balonarea.

Astfel, compotul de cirese combate inflamatiile din organism, cel de corcoduse este purgativ, racoritor si tonifiant in timp ce compotul de gutui se recomanda in diete cu mai putine calorii.

Compotul de coacaze rosii poate fi asemuit, fara teama de a gresi, cu o farmacie de vitamine, in timp ce compotul de piersici imbunatateste digestia si intareste sistemul imunitar, lucru esential in aceasta perioada, cand virozele si racelile sunt atat de frecvente.

Si inca un amanunt. Prajitura cu mere se face frecvent in anotimpul rece pentru ca se prepara usor, e delicioasa si place tuturor membrilor familiei, de la cel mic pana la cel mai varstnic. Este momentul cand, de regula, se curata de coaja cam doua kg de mere. Sa nu arunci coaja de la mere!

Poti prepara indata un compot ecxelent din coaja de mere sau o poti pune la uscat. Din coaja uscata de mere poti prepara, de asemenea, compot, ori de cate ori nu ai la indemana un alt fruct, dar iti doresti o cana de compot.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fructe sanatate, #compot de mere , #fructe