Delicioase fructe exotice de care nu s-a prea auzit pe la noi (Galerie foto)

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 10:15
36567 citiri
Delicioase fructe exotice de care nu s-a prea auzit pe la noi (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Bananele, portocalele, kiwi, ananasul nu le mai socotim fructe exotice, atat de mult am ajuns sa ne obisnuim cu ele. Spre deosebire de caise, visine sau prune, le gasim adesea tot anul in raft sau la piata, aproape non-stop.

Dar exista o lunga lista de delicatese orientale care lipsesc din rafturile noastre si despre care adesea nici macar n-am auzit - comenteaza Big Picture, oferind cateva exemple.

Durian

In Asia de Sud-Est, durian este considerat "regele fructelor". Se distinge printr-o aroma specifica, incomparabila cu oricare alta, dar si prin aspectul fructului, dotat cu tepi ca un arici. Poate ajunge la 30 cm lungime si la trei kg greutate.

Cine stie sa-l despice, pentru a scapa de incomozii tepi, gaseste inauntru o pulpa dulce, puternic aromata si suculenta. In ce priveste aprecierea, aceasta difera "de gustibus". Unora nu le place aroma, asemuind-o cu terebentina, altii o compara cu cea a migdalelor si o adora.

Thailanda, principalul exportator, comercializeaza cantitati importante de durian in mai multe tari asiatice, SUA si Europa Occidentala.

Mangostan

Mangostan este un fruct rar intalnit pe pietele occidentale, fapt pentru care se comercializeaza la preturi foarte ridicate. Fructul contine o pulpa cu formatiuni celulare foarte suculente, in genul citricelor, iar nivelul de pret se explica prin perisabilitatea foarte pronuntata.

Gustul si aroma par a fi o combinatie de ananas, struguri si capsuni, iar, dupa indepartarea cojii, pulpa interioara are aspectul asemanator cu cel al capatanii de usturoi.

Fara sa aiba o raspandire prea mare, creste in Indonezia, insulele Sunda, Columbia. Acolo se vinde pe pret de nimic, la marginea drumului.

Rambutan

Este un fruct care aminteste de struguri atat ca forma, cat si ca gust, cu mentiunea ca se prezinta mai dulce si mai aromat. Provine din Malaezia, Indonezia, Thailanda si Filipine. Creste in arbori care produc roade de doua ori pe an.

Fructul de rambutan este consumat ca atare sau folosit pentru prepararea gemurilor si a dulceturilor pe care tarile producatoare le exporta in America si unele state europene.

Noni (Morinda citrifolia)

Noni este un fruct destul de raspandit, desi adesea nu atrage din cauza aromei sale de branza fermentata si gustului amarui, nespecific fructelor. Amatorii de delicatese pretind ca tocmai in aceste detalii consta valoarea gastronomica a fructului.

Este raspandit in intreaga Asie de Sud si in Australia, unde proprietatile sale sunt considerate a avea efecte miraculoase in vindecarea mai multor boli, printre care si cancerul. Cercetarile de laborator n-au confirmat pana in prezent aceste ipoteze, dar nici nu le-au infirmat.

Cele mai ciudate fructe exotice din lume (Galerie foto)

Guava

Guava are aspectul citricelor, un gust dulce-acrisor si o aroma care o aminteste pe cea de lamaie. Provine din America Centrala si Mexic, dar este raspandit si in America de Sud.

Guava este unul dintre putinele fructe tropicale, care se acomodeaza usor spatiilor inchise sau serelor din zonele temperate, unde pot fi foarte bine cultivate in ghivece de mari dimensiuni.

Sucul de guava constituie o bautura populara a mexicanilor, care o imbuteliaza si o ofera cu succes la export. Sunt, de asemenea, cunoscute numeroase proprietati fito-sanitare ale fructului, unele confirmate prin cercetari, altele nu.

Pitaya

Atat ca gust, cat si ca aroma sau aspect, pitaya este adesea asemanat cu kiwi, dar se prezinta mult mai voluminos, cantarind de obicei in jur de 1/2 kg, uneori chiar si un kg. Se poate consuma crud, ca atare, sau se poate prepara ca marmelada, gem sau dulceata.

Din sucul de pitaya, in unele locuri se prepara vin, la fel de apreciat precum cel de struguri, dar cu un continut de alcool mai scazut.

Fructe exotice iesite din comun (Galerie foto)

Sandoricum koetjape

Planta provine din sudul Asiei, dar are in prezent o larga raspandire internationala, aproape pe toate pietele. Fructele au aspectul asemanator piersicilor, cu o tenta rosiatica, iar pulpa este suculenta si foarte dulce.

Fructele sunt exportate pentru a fi consumate crude, dar in tarile de bastina sunt folosite mai ales la prepararea specialitatilor culinare, gatite cu lapte de cocos, ardei iute, carne de porc sau creveti. Rezulta un fel de tocana din sandoricum, originala in felul ei si apreciata de gurmanzi.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#fructe exotice, #raritati alimentare, #delicatese alimentare , #fructe
Comentarii
Poza cititorfidel
cititorfidel
rank 1
interesant articol