Dudele, fructe ale vigorii masculine

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 13:12
51035 citiri
Dudele, fructe ale vigorii masculine

Agudul sau dudul se bucura de multa pretuire in lumea satelor deoarece tot ce tine de el e de folos pentru sanatatea omului: fructele dulci acrisoare, frunzele, scoarta si radacinile.

Tara de origine este inca incerta; oricum agudul vine de undeva din Orient. Despre fructele sale se spune ca ii inzestreaza cu puteri deosebite pe cei care le consuma, detine puteri magice, ofera oamenilor sanatate si longevitate.

Primii care au vorbit despre calitatile tamaduitoare ale dudului au fost indienii, cu mai bine de 1.000 de ani in urma. Studiile recente vin sa confirme observatiile lor, conferindu-i dudului o multime de calitati. Astfel, consumul de agude micsoreaza timpul de vindecare a multor boli, stimuleaza imunitatea, reduce nivelul colesterolului.

Radacinile lungi si puternice ale dudului scot din adancurile pamantului multe minerale si vitamine benefice organismului uman, care, in combinatie, dau fructului gustul specific, de dulce acrisor.

Observatiile empirice ale unor antropologi romani, facute in mediul rural, au scos la iveala faptul ca miscarea de catarare in copaci, asociata cu consumul de agude, ii ajuta pe copii sa capete mai repede putere musculara, adesea comparabila cu cea a adultilor.

Aceste observatii au starnit curiozitatea cercetatorilor din Scotia, Anglia si Franta care, in urma studiilor facute, au demonstrat ca agudele, cele negre fiind numite si mure de copac, contin numeroase proteine, albuminice, lecitine si derivati glutaminici, necesari dezvoltarii si intretinerii sistemului muscular.

In cantitate mult mai mica, acesti factori de crestere a puterii musculare se gasesc si in adevaratele mure, negre sau rosii, nu coapte prea tare, in fragi si capsuni, fructe cu care aguda se inrudeste de departe.

Cura de agude, pentru muschi

Cercetarile arata ca o cura de numai 200 de grame de agude timp de 12 zile, urmata de alta cura de 24 de zile de mure, fragi sau capsuni pot revigora cresterea musculara cu peste 20% daca zilnic se fac si exercitii fizice timp de 10 - 15 minute. Concret, daca un halterofil, inainte de cura cu dude, putea sa ridice 100 de kg, dupa 12 zile ar putea ridica, fara probleme, 120 de kg.

In cazul barbatilor, consumul de agude ajuta la dezvoltarea muscularii, oferindu-le si o rezerva de calciu utila activitatii psihice si intelectuale, scade agresivitatea masculina produsa de excesul unor hormoni androgeni, creste virilitatea si intarzie andropauza.

Din nefericire, pe tarabele din piete nu se gasesc agude de vanzare, iar la tara, gospodarii nu mai au in curte aguzi. Barbatilor care ar vrea sa beneficieze de calitatile extraordinare ale acestor fructe modeste li se recomanda ceaiul de mure sau sucul natural din fructe de padure. Dar pentru a beneficia intr-adevar de acest suc va trebui sa-si culeaga singuri fructele, pentru ca sucul din comert are conservanti care diminueaza mult din proprietatile fructelor.

Sa avem sanatate!

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#agude beneficii, #suc de dude, #frunze de dud ceai , #fructe