Fascinant despre fructe si legume - pepenii de designer si morcovii mov (Galerie foto)

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 07:30
13726 citiri
Fascinant despre fructe si legume - pepenii de designer si morcovii mov (Galerie foto)

Alimentatia sanatoasa se bazeaza pe fructe si legume. Mai nou, stilul de viata "raw vegan" (fructe si legume negatite, proaspete), de exemplu, atrage din ce in ce mai multi adepti, aceste alimente fiind bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.

Pe langa substantele nutritive pe care le contin si energia pe care ne-o ofera in fiecare zi, fructele si legumele ascund multe alte lucruri fascinante. Listverse ne releva cateva dintre acestea.

"Caloriile negative" din telina

Exista alimente cu asa numitele "calorii negative". Acestea contin atat de putine calorii, incat simpla mestecare si digerare duc la un consum de energie mai mare decat cea furnizata de alimentul in sine. Cum telina are aproximativ 6 calorii, este recomandata tuturor celor care doresc sa piarda in greutate.

Disparitia bananelor

In prezent, cel mai intalnit fel de banane este Cavendish, un soi mai mic, mai fragil si mai putin gustos decat soiul Gros Michel, dar mult mai rezistent la boala Panama. Oamenii de stiinta, insa, au anuntat ca a aparut o noua tulpina a acestei boli, fapt ce va diminua drastic productia de banane Cavendish.

Chiar daca ar mai ramane soiul Gros Michel, acesta nu este suficient pentru a satisface cererea de banane la nivel mondial.

Cartofi toxici

Cartoful produce in cantitati mari substante chimice numite glico-alcaloide, in special solanina. Aceasta substanta reprezinta de fapt mecanismul de aparare a cartofului, insa este toxica pentru oameni.

Solanina se gaseste in cantitati mai mari in frunze, tulpini si muguri, iar orice pata pe coaja cartofului indica o sursa a acestei substante. Cartofii comercializati au un nivel scazut de solanina, iar gatitul reduce oricum nivelul toxinei.

Pepeni... de designer

Originar din Africa de Sud, pepenele verde a fost consumat in Egipt inca din timpul faraonilor, a ajuns in China pana in secolul XX, iar in Europa pana in secolul XIII. Pentru ca fructul este extrem de adaptabil, fermierii japonezi au gasit o modalitate noua de a cultiva pepenii, in cutii de sticla, astfel incat sa rezulte pepeni in forme ciudate, de cub sau piramida.

Astfel, pepenii devin mai interesanti si mai usor de depozitat. Primii pepeni gourmet Densube ai fiecarei recolte ajung sa coste mii de dolari, in vreme ce pretul mediu este de 250 de dolari.

Morcovii mov

Desi se cunosc regiunile in care morcovii au fost cultivati inca din cele mai vechi timpuri, originea acestor legume este inca incerta. Se banuieste ca au fost prima oara cultivati pe teritoriul Afganistanului modern. In trecut, insa, morcovii erau albi sau mov. In Olanda, morcovii au fost cultivati astfel incat culoarea lor a devenit una portocalie, asa cum suntem obisnuiti si noi astazi.

Exista tari in care in magazinele alimentare poti gasi morcovi in aproape toate culorile curcubeului, de la galben, rosu, violet, alb si pana la negru.

Spanacul, leguma "de fier"

Popularitatea spanacului a crescut odata cu difuzarea celebrului desen animat "Popeye Marinarul". Spanacul parea sa ofere puteri supranaturale, insa oamenii de stiinta s-au grabit sa darame un mit ce devenea din ce in ce mai puternic.

Desi bogat in fier si vitamina A, se pare ca alegerea acestui aliment a fost facuta pe baza unui studiu gresit din anii 1800. Estimarea continului de fier din spanac era gresita, dar asta nu anuleaza beneficiile consumului.

Cea mai urata legume din lume

De-a lungul timpului, s-a constatat ca legumele sunt unele dintre cele mai urate alimente din lume. Presedintele american George W. Bush ura broccoli, asa ca l-a interzis la Casa Alba, iar un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca cea mai putin agreata leguma este telina.

Cu toate astea, titlul de "cea mai urata legume din lume" ii revine verzei de Bruxelles. Desi extrem de sanatoasa, cu o multime de vitamine si minerale, varza de Bruxelles nu se afla pe lista alimentelor favorite in cazul multora dintre noi din cauza gustului amar. In ciuda acestui aspect, unele metode de gatit ii imbunatatesc gustul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fructe legume ciudate, #morcovi mov, #pepeni patrati designer, #cartofi toxine, #telina calorii negative, #alimente zero calorii , #fructe