Fructele si legumele repara tot ce strica sarmalele si piftia

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 09:38
3933 citiri
Fructele si legumele repara tot ce strica sarmalele si piftia

O veche traditie, confirmata de cercetari actuale, sustine ca mancarurile grele pe care le consumam de sarbatori nu cad greu la stomac, daca sunt consumate in paralel cu fructe si legume crude - in cantitati egale cu primele.

Daca asa stau lucrurile, merita rememorate cateva din felurile cu care cruditatile repara ceva din ce strica mancarea gatita de sarbatori, cea cu care ne place sa ne delectam.

Au un continut ridicat de apa

Apa constituie 63-70% din greutatea corpului, care are nevoie de acest lichid. Ea poate fi bauta ca atare, dar apa din vegetale vine si cu un aport de substante minerale, plus vitamine, adesea deficitare in mancarea gatita, conform kabanik.ru.

O masa satioasa face sete. Daca masa a fost asociata cu legume si fructe proaspete, senzatia de sete nu mai apare.

Tonifica sistemul nervos central

Se spune despre cruditati ca ele constituie combustibilul creierului. Se stie ca, in vechime, inteleptii erau vegetarieni, dar traditia n-a stabilit daca au ajuns vegetarieni pentru ca erau intelepti sau au ajuns intelepti pentru ca erau vegetarieni.

Astazi se stie ca vegetalele consumate mentin in vigoare functiile creierului, trezindu-le din starea de oboseala pe care le-o induce alte alimente.

Au proprietati curative

Intelepciunea populara prescrie anumite plante pentru indepartarea anumitor boli. Adevarul este ca toate vegetalele ne feresc de afectiuni, unele mai mult, altele mai putin. Consumand o gama larga de cruditati compensam efectul negativ al excesului de alimente gatite.

Sunt disponibile pentru toata lumea

Nu este neaparat nevoie sa mananci portocale si banane, ca sa-ti mentii sanatatea. Frunzele de salata, de urzici, de loboda si multe altele sunt accesibile buzunarelor celor mai modeste. Iar, daca ai mancat greu, te tratezi mai bine cu vegetale decat cu pastile.

Contin fibre celulozice

Aceasta calitate face ca mancarea grea, cu carne multa, dulciuri si grasimi, daca este asociata cu cruditati, sa tranziteze mai rapid tractul digestiv, asigurand o digestie corecta pe intregul parcurs. Lipsa de fibre constituie principalul motiv pentru care "cad greu la stomac" unele preparate.

Nu contin colesterol "rau"

Intr-adevar, colesterolul asa zis "rau" este specific produselor grase, de origine animala, de obicei preparate prin prajire. Vegetalele nu numai ca nu contin acest element de care nu avem nevoie, dar faciliteaza prelucrarea lui de catre organism, daca a facut parte din meniu

Vegetalele crude dau buna dispozitie

Multa vreme s-a crezut ca aceasta constatare nu are explicatie sau ca ar fi o prejudecata. Adevarul este ca nu vegetalele in sine dau buna dispozitie, dar ele usureaza digestia si reduc efortul organismului in activitatea de digerare, inducand indirect o stare de confort.

Cateva reguli

Pentru ca efectul vegetalelor sa compenseze macar o parte din raul pe care ni-l fac alte alimente, care "cad greu la stomac", nutritionistii pretind ca trebuie respectate unele reguli la consumarea lor:

Prima. Cruditatile servite la o masa sa fie egale in greutate cu restul alimentelor consumate (inclusiv painea sau vinul).

A doua. Acest echilibru de paritate trebuie mentinut la toate cele trei mese zilnice. Cruditatile nu pot lupta cu meniul greu de la o masa, daca organismul a suportat deja meniurile grele de la mesele anterioare.

A treia. Cand vine vorba de cruditati, trebuie servita o gama cat mai larga. Este si placut pentru gust ca, la fiecare masa, sa servim altceva.

A patra. O traditie straveche pretinde ca marul nu trebuie sa lipseasca in nici o zi din meniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fructe legume mancare grasa, #grasimi carne porc sarbatori, #legume fructe organism , #fructe