Goji, un fruct miraculos

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 10:54
33168 citiri
Goji, un fruct miraculos
Foto: dickcontino.com

Fructele goji sunt recunoscute in lumea intreaga datorita beneficiilor extraordinare pe care le aduc sanatatii, ajutandu-i pe oameni, de sute de ani, sa-si pastreze tineretea.

Legenda spune ca, pe dealurile din Himalaya, in timpul dinastiei chineze Tang, in secolul VII, langa o fantana exista un soi de vita de vie, care facea fructe mici, cu putine seminte, de un rosu aprins. Fructele cadeau in fantana de ani de zile, iar localnicii care isi potoleau setea cu apa din acea fantana erau recunoscuti in toata regiunea datorita tineretii si vitalitatii.

In cursul unei calatorii, Tai Zong, membru al dinastiei mentionate, descopera intamplator proprietatile acestui fruct minunat. Astfel incepe drumul fructului goji spre celebritate.

Miraculosul fruct de padure se aseamana cu o cireasa mica, alungita, este foarte apreciat pentru gustul sau usor dulce - amarui. Aroma lui se aseamana cu o combinatie dintre cirese, zmeura si curmale.

Delicioasele fructe sunt considerate a fi extrem de nutritive, fiindca au un continut ridicat de proteine si carbohidrati. Goji poate fi consumat proaspat, uscat si sub forma de suc. Este intalnit adesea sub forma de pulbere si folosit pentru a schimba gustul produselor alimentare, in iaurt, sucuri si gemuri.

Acest produs se bucura de o buna reputatie la nivel mondial, ca medicament cu efecte miraculoase.

Goji este cultivat in vaile fertile din Himalaya, Tibet si Mongolia. Este cultivat de asemenea in China, in sere speciale, unde i se asigura nutrientii necesari cresterii.

Exista mai multe varietati de goji, dar cel original se gaseste in zonele Tibetului, unde solul alcalin este foarte fertil, in ciuda temperaturilor extreme.

Valorile sale nutritionale fac corpul sanatos, iar sucul de goji, certificat oficial, nu contine agenti chimici, fructele fiind uscate in mod natural in penumbra. Fructele nu sunt culese cu mana, fiindca se oxideaza, sunt scuturate pe rogojini.

Goji este plin de vitaminele C, B1, B2, E, zinc, aminoacizi, minerale si oligoelemente, continand de 400 de ori mai multa vitamina C decat portocala. In Mongolia este frecvent utilizat de mame in primul trimestru de sarcina, pentru a preveni greturile matinale.

Este un excelent depurativ sanguin, un izvor de antioxidanti cu o importanta proportie de beta-caroten. Este folositor in cazurile de oboseala, imunitate scazuta, hipertensiune, infectii urinare, exces de colesterol si in prevenirea problemelor oculare.

Incetineste raspandirea tumorilor canceroase si reduce efectele secundare provocate de tratamentele antitumorale. Multi cercetatori afirma ca acest fruct reduce imbatranirea celulara.

Fructele tineretii tibetane, consumate de sute de ani, abia acum sunt descoperite in marile metropole ale lumii.

Avand un succes rasunator, o companie americana s-a gandit sa produca o bautura racoritoare din apa de izvor si extract din goji, amestecat cu suc de rodie, imbuteliata intr-o sticla speciala, in forma de bulb. O parte din profitul obtinut din vanzarea acestei bauturi este donat direct Tibetului, pentru a promova conservarea si protejarea patrimoniului cultural.

In Romania, goji se poate procura de la farmaciile naturiste si plafar. Un borcan de 250 de grame cu fructe goji uscate costa in jur de 40 de lei.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#goji, #fructe goji uscate, #goji tratament, #goji beneficii , #fructe