Mancarea ingerilor: Pepenele verde, asa cum nu-l stiai

Luni, 15 August 2016, ora 15:21
21928 citiri
Mancarea ingerilor: Pepenele verde, asa cum nu-l stiai
Foto: Pixabay/PDPics

Mark Twain credea ca pepenele verde trebuie sa fie foarte asemanator cu ceea ce mananca ingerii, americanii i-au dedicat o intreaga pagina din calendar, iar in China i-a fost inchinat un muzeu.

Citrullus lanatus, pe numele sau oficial, este o planta erbacee din familia Cucurbitacee, din care fac parte si castravetele, dovlecelul si dovleacul.

Cand vine vorba de obarsia pepenelui verde, lucrurile nu sunt foarte clare. Unii cercetatori considera ca acesta si-ar avea originea in desertul Kalahari din sudul Africii, insa altii ii plaseaza inceputurile in vestul Africii, in tari ca Nigeria, sau in nord-estul continentului, in deserturile egiptene si cele sudaneze.

Cert este ca oamenii mananca pepeni de mii de ani. Arheologii au descoperit seminte in interiorul unei asezari din Libia vechi de 5.000 de ani. Seminte, dar si picturi care infatiseaza pepeni au fost gasite in morminte egiptene construite cu mai mult de 4.000 de ani in urma, inclusiv in cel al faraonului Tutankhamon.

Insa ingerilor nu le-a fi placut prea mult stramosul salbatic al pepenelui verde, un fruct lipsit de gust sau chiar amar, cu miezul tare. Cu toate acestea, in tinuturile desertice ale Africii a fost vazut ca o sursa de apa portabila, iar oamenii au inceput sa-l cultive. Dupa mai multe generatii de reproducere selectiva s-a ajuns la gustul pentru care pepenele verde este atat de apreciat astazi.

Din Africa, pepenele s-a raspandit in tarile mediteraneene, iar apoi in alte parti alte Europei.

Pepenele verde zugravit intr-o pictura renascentista din secolul al-XVII-lea, realizata de Giovanni Stanchi:

Foto: Christie's

In prezent, pepenele verde creste in cel putin 96 de tari. Exista peste 1.200 de soiuri in intreaga lume.

China este de departe cel mai mare producator de pepeni din lume, cu aproape 72 de milioane de tone pe an. Spre comparatie, China este urmata de Turcia, cu doar 4 milioane de tone pe an.

Romania este al treilea producator de pepeni din Uniunea Europeana, dupa Spania si Grecia.

O felie de sanatate

Pepenele verde este format din apa in proportie de 92%, nu contine grasimi si este o sursa remarcabila de vitamina A, vitamina B6 si vitamina C, dar si de licopen, un antioxidant puternic asociat cu prevenirea si tratarea unor tipuri de cancer. Mai contine aminoacizi, precum si o cantitate modesta de potasiu.

Si semintele au numeroase beneficii pentru sanatate. Afla de ce este bine sa le mananci

Patrat ca un pepene

Pepenii sunt gustosi si hranitori, dar nu sunt tocmai compatibili cu rafturile frigiderului. Japonezii s-au gandit la o solutie. Prin anii '80, unui fermier intreprinzator din orasul Zentsuji, insula Shikoku, i-a venit ideea sa-i faca patrati. Astfel, a inceput sa creasca pepeni in cutii de sticla, iar acestia au luat in mod natural forma cutiei. Pepenii patrati sunt comercializati astazi in tari ca Japonia, Rusia si SUA.

Foto: captura YouTube/RTR Japan

Un astfel de exemplar costa aproximativ 80 de dolari in Japonia, in timp ce pe piata de lux din Rusia pretul a ajuns pana la 860 de dolari.

Totusi, fiind culesi inainte sa se coaca, pepenii patrati nu au un gust prea agreabil. Insa cum japonezii obisnuiesc sa ofere in dar fructe scumpe, acestia sunt foarte cautati pentru ocazii speciale.

Pana la urma, de ce sa ne limitam doar la doua forme? Fermierul japonez Hiroichi Kimura creste pepeni sub forma de inima, care, de aceasta data, sunt deosebit de dulci.

Foto: captura YouTube

Muzeul pepenelui verde

In China, in apropiere de Beijing, exista un muzeu dedicat pepenilor verzi. Aici se afla una dintre cele mai mari regiuni producatoare de pepeni verzi din lume.

Foto: captura YouTube

Printre statui, carti de benzi desenate si fotografii, vizitatorii sunt invitati intr-o calatorie care ii poarta de la originile pepenelui pana la ascensiunea sa in spatiu - in timpul unuia dintre primele programe spatiale ale Chinei, au fost luate in spatiu seminte de pepene pentru a se observa impactul imponderabilitatii lor asupra germinarii.

Insasi cladirea are forma unui pepene.

Vedeta verii in SUA

Este atat de popular in SUA incat americanii au numit luna iulie, cand este atins varful productiei, Luna Nationala a Pepenelui Verde.

In plus, pepenele verde a fost desemnat in 2007 leguma oficiala a statului Oklahoma. Da, leguma, pentru ca reprezentantii statului Oklahoma, si nu numai, considera pepenele o leguma, pornind de la faptul ca acesta face parte din aceeasi familie cu dovlecelul si castravetele.

Din punct de vedere botanic, toate ar fi de fapt fructe, dar subiectul ramane deschis dezbaterilor.

Neoficial, pepenele verde ramane unul dintre cele mai savuroase fructe ale verii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pepene verde, #productie pepeni, #pepene sanatate, #pepeni patrati , #fructe